Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Merele fac rapăn și cireșele păduchi: Perioadă complicată pentru agricultura din Moldova

Legumele, fructele și cerealele sunt atacate de mai mulți dăunători și boli în această perioadă. Asta determină creșterea prețurilor la produsele agricole de calitate pe piață.
Sputnik

CHIȘINĂU, 4 iul – Sputnik. Condițiile meteorologice din această vară sunt în general destul de bune pentru creșterea și dezvoltarea culturilor agricole, dar arșița și precipitațiile au favorizat și proliferarea unor boli şi dăunători ale culturilor agricole, informează Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).  

Fluturele de scaieți atacă lanurile de porumb, sfeclă de zahăr, soia și floarea soarelui.

Viitor sumbru pentru agricultura moldovenească: Ce trebuie să facă autoritățile

Cărăbușii, gândacii gheboși, ploşniţele și păduchii populează lanurile de cereale. Grâul și orzul sunt afectate și de o serie de boli, printre care înnegrirea spicului, rugina brună și tăciunele zburător, semnalează ANSA.

Peste 89% din totalul de 3.205 hectare cercetate de rapiță și mazăre sunt populate cu păduchi.

În raioanele Râșcani și Sângerei, mazărea mai este atacată de gărgărițe și molii ale salcâmului, iar în raionul Cahul este afectată de rugină.

Gândacul din Colorado afectează cartofii, vinetele și tomatele.

Livezile de meri se află sub atacul mai multor tipuri de dăunători: acarieni, molii, păduchi, fluturi de viermi. Livezile de meri sunt afectate și de rapăn (69% din totalul de 1.742 ha cercetate).

În livezile de cireși, vișini, caiși, piersici, pruni s-au înmulțit păduchii și moliile, ale căror larve se dezvoltă în interiorul fructelor.

La toate sâmburoasele continuă să se manifeste „ciuruirea” frunzelor și pătării lor bacteriene.

Vița de vie este atacată de moliile verzi și brune și afectată de boli precum antracnoza, făinarea și mana.

În localități, fâșii forestiere și de-a lungul traseelor auto continuă dezvoltarea și hrănirea omizii păroase a dudului - 28% din totalul de 825 de hectare cercetate prezentau această problemă.