Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Au trecut timpurile când moldovenii se tratau între ei ca lupii: Ce trebuie să facem

În cei aproape 30 de ani de independență, societatea moldovenească nu a făcut decât să se certe pe chestiuni cum ar fi limba pe care o vorbesc, prietenii și dușmanii pe care trebuie să-i aibă Moldova - probleme artificiale, de altfel, inventate de unii politicieni pentru a sustrage atenția oamenilor de la sărăcia și adevăratele probleme cu care se confruntă.
Sputnik
Au trecut timpurile când moldovenii se tratau între ei ca lupii: Ce trebuie să facem

Moldovenii trebuie să înceteze să se trateze între ei ca lupii, dacă vor să scoată țara din mocirla în care se zbate de aproape 30 de ani, spune doctoral habilitat în politologie Victor Juc. Într-un interviu pentru Radio Sputnik Moldova, politologul îndeamnă societatea moldovenească să fie mai tolerantă și să contribuie constructiv la dezvoltarea țării.

„Societatea noastră este foarte îndârjită, partajată, fisurată. Câteodată se creează impresia că la noi omul îl tratează pe om ca pe lup, așa cum spunea filozoful englez Thomas Hobbes. Au trecut timpurile când oamenii erau partajați pe criterii de partid sau ideologii. Societatea trebuie să uite ceea ce a fost până la 7-14 iunie și să se angajeze într-o nouă situație, dacă vrea ca lucrurile să fie mișcate din loc”, spune Victor Juc.

Vrem ca Guvernul Sandu să miște lucrurile din loc? Ce trebuie să facă societatea

Politologul îi îndeamnă pe sceptici să dea un credit de încredere acestei guvernări, care s-a angajat într-o misiune deloc ușoară.

„Eu mă aștept ca guvernarea PSRM-ACUM să fie una sobră, cu oameni profesioniști, cu oameni care înțeleg ce vor să facă, care mai puțin vor face politică populistă. Dar nu trebuie să uităm că orice schimbare sistemică necesită timp”, conchide Victor Juc.

Amintim că prim-ministrul Maia Sandu a menționat de mai multe ori că Guvernul pe care îl conduce este unul temporar și a fost format cu scopul de a „dezoligarhiza țara și a elibera principalele instituții ale statului de controlul intereselor grupului oligarchic”. Astfel, acesta va fi funcțional atât timp cât va exista sprijinul PSRM.

Ce trebuie să cunoască cetățenii despre aranjamentul dintre blocul ACUM și PSRM

Cert este că, pe 19 iunie, după ședința Consiliului Republican al PSRM, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat că socialiștii vor face tot ce le stă în puteri pentru a menține coaliția PSRM – ACUM pe un mandat de patru ani.

Autor: Silvia Zavadovschi