Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Albinarii moldoveni au un imn - La ce le servește

Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Apicultorilor din Republica Moldova, Ion Maxim, a venit cu o inițiativă inedită pentru albinari și a comandat un imn. Textul a fost scris de Radmila Popoivici Paraschiv iar muzica a fost compusă de Marian Stârcea. Imnul este interpretat de talentata cântăreață Tatiana Turtureanu.
Sputnik
Albinarii moldoveni au un imn - La ce le servește

Invitații emisiunii Sputnik Matinal, Ion Maxim și Marian Stârcea au explicat motivele care i-au determinat să creeze o piesă care să reprezinte apicultorii, dar și problemele pe care le înfruntă specialiștii din acest domeniu.

"A fost o idee pe care am realizat-o foarte rapid. Radmila Popoivici, nepoata fostului președinte al asociației apicultorilor, cel care a făcut foarte multe pentru dezvoltarea producției industriale apicole, provine respectiv dintr-o familie de albinari, a venit cu inițiativa, după care l-am găsit pe domnul Stârcea. Muzica a fost scrisă în câteva săptămâni. Mai rămânea o singură problemă, cine să interpreteze piesa? Mi-am dat seama că din rândul apicultorilor o avem pe Tatiana Turtureanu, care provine la fel dintr-o familie membră al asociației noastre. Uite așa s-a născut un imn care ne va reprezenta nu doar pe noi, dar și producția moldovenească în străinătate", a declarat Ion Maxim.

Liderul apicultorilor a lăsat să se înțeleagă că acest imn nu are decât scopul de a sensibiliza opinia publică despre importanța albinei în agricultură și problemele pe care le întâmpină producătorii de miere din cauza utilizării exagerate a chimicalelor. 

Marian Stârcea, compozitorul piesei, a rămas și el frapat de ideea acestui imn, motiv pentru care nu a ezitat pentru nici-o clipă să facă parte din acest proiect muzical. "M-a surprins importanța pe care o are albina în lume. Am aflat cu stupoare că, dacă dispare această insectă, se termină totul de pe lume. Este o piesă frumoasă, care merită ascultată", a conchis Stârcea.