Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cum se simt angajații Curții de Apel Chișinău după alertele false cu bombă

Alertele false cu bombă perturbă serios activitatea Curții de Apel Chișinău: procesele de judecată sunt întrerupte și amânate, complicând munca angajaților și viața participanților la procesele de judecată.
Sputnik

CHIȘINĂU, 28 iun – Sputnik, Eleonora Lisnic. În acest an, patru alerte false cu bombă au vizat Curtea de Apel Chișinău. În urma fiecărei alerte, angajații și vizitatorii Curții de Apel au fost evacuați din clădire, zona a fost încercuită, traficul rutier pe strada Teilor a fost oprit, iar serviciile specializate au efectuat verificări minuțioase.

Alertă cu bombă la Curtea de Apel - Video

Autorii apelurilor mincinoase, un bărbat și o femeie, încă nu au fost identificați de Poliție. Primele două apeluri, făcute la Serviciul 112 în luna aprilie, în zile diferite, l-au avut ca autor pe un bărbat. Ultimele două apeluri mincinoase au fost făcute în aceeași zi, la 25 iunie, o femeie fiind cea care a alertat Serviciul 112, a precizat pentru Sputnik ofițerul de presă al Direcției de Poliție a municipiului Chișinău, Natalia Stati.

Oboseală fizică, deranj psihologic și procese amânate

Din cauza alertelor false cu bombă, la Curtea de Apel au fost întrerupte și amânate ședințe de judecată, iar acest fapt conduce la supraîncărcarea agendei pentru alte zile de muncă, a declarat pentru Sputnik purtătorul de cuvânt al instituției, Octeabrina Popa.  

Chișinăul se încinge la maximum vara, iar datele meteo oficiale nu reflectă realitatea

Angajații Curții de Apel Chișinău sunt împiedicați de alertele false să-și îndeplinească atribuțiile conform programului și sunt afectați emoțional și psihologic, potrivit sursei citate.

Orice alerta falsă cu bombă a însemnat pentru ei o așteptare de minimum trei ore, pe durata căreia au stat în curtea instituției, așteptând semnalul că pot reveni în birouri.

Situația a fost și mai neplăcută la 25 iunie, o zi caniculară, când angajații Curții de Apel au fost nevoiți să aștepte încheierea procedurilor de verificare a sediului de două ori.

Și participanții la procesele de judecată, unii venind din raioane, sunt afectați fizic, psihologic și material de aceste alerte, mai ales că sunt nevoiți să facă drumuri în plus, a menționat purtătorul de cuvânt al Curții de Apel Chișinău.  

Peste 20 de alerte false cu bombă, de la începutul anului

Cât se cheltuie din haznaua statului pentru o alertă falsă cu bombă

Peste 20 de alerte false cu bombă au fost făcute de la începutul anului în Republica Moldova, pe aceste fapte fiind inițiate dosare penale.

La 8 iunie, o zi în care societatea era preocupată de alternanța la guvernare, iar situația politică era tensionată, au fost înregistrate alerte false cu bombă la sediile Guvernului și Parlamentului.  

Bugetul de stat pierde 15-30 de mii de lei în van după fiecare alertă falsă cu bombă, conform unor estimări făcute la solicitarea presei de reprezentanți ai organelor de drept.

Cheltuielile pot fi și de câteva ori mai mari, dacă alertele vizează Aeroportul sau Gara Feroviară.   

Pentru alertele false cu bombă, Codul Penal prevede până la doi ani de închisoare sau o amendă în mărime de 550 - 850 de unități convenționale sau muncă neremunerată în folosul comunității pe parcurusul a 180 - 240 de ore.

O unitate convențională echivalează cu 50 de lei, astfel încât amenda poate depăși 40 de mii de lei.