Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Unde se integrează Moldova în timp ce UE se dezintegrează – Iată ce spune Nicolae Popescu

Tânărul și proaspătul ministru de Externe al Republicii Moldova, Nicolae Popescu, a făcut astăzi o declarație care a rămas cumva neobservată de cei care urmăresc fenomenul politic și relațiile internaționale ale Republicii Moldova, dar care, datorită caracterului exclusivist al acestei declarații, punctează niște tendințe pe care le considerăm cel puțin îngrijorătoare pentru țara noastră.
Sputnik

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicolae Popescu, a declarat astăzi, după întrevederea cu omologul său din Lituania, Linas Linkevicius, aflat în vizită la Chișinău, că „singurul nostru vector de politică externă este integrarea europeană”.

Nicolae Popescu anunță care este "singurul vector de politică externă" al țării

Integrarea europeană, un fel de aflat în treabă pentru diplomația moldovenească

Această declarație arată, în primul rând, că noua conducere a diplomației moldovenești este mioapă ca și precedenta. Noul ministru de Externe vrea să ne integreze în ceea ce este în plin proces de dezintegrare - Uniunea Europeană. Procesul este evident pentru toată lumea, numai pentru Externele de la Chișinău, fie cele vechi, fie acestea noi, - nu. De ce? Pentru că nu au abilitatea să înțeleagă ce se întâmplă în lume, în Europa, care este tendința zile de astăzi și, mai ales, a cele de mâine. A lansat Vladimir Voronin, acum vreo 12 ani, dacă nu mai bine, „integrarea europeană ca nou vector al politicii externe”, și diplomații noștri o țin una și bună - integrarea europeană - până astăzi, chiar dacă acesta este un obiectiv nu doar irealizabil și păgubos, ci și învechit și, mai ales, total compromis.

Uneori ai impresia că în fruntea Externelor de la Chișinău se află niște autiști care nu înțeleg că astăzi Uniunea Europeană nu are cum să se extindă și, respectiv, nu are cum să ne integreze, iar mâine UE va fi condusă de eurosceptici și populiști și atunci cu atât mai mult nu se va pune problema extinderii.

De ce ministrul de Externe se leagă la cap dacă nu-l doare?

A doua tendință pe care o trădează declarația lui Nicolae Popescu este că Guvernul de la Chișinău sau, în  special, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene nici măcar nu-și propune să îmbunătățească relațiile cu Federația Rusă și să le aducă la cota de normalitate, dacă nu de parteneriat strategic, cum ar fi înțelept să facă.

Și asta pentru că, atunci când ministrul de Externe face declarații atât de exclusiviste, afirmând că „singurul nostru vector de politică externă este integrarea europeană”, mă tem că le dă de înțeles tuturor, inclusiv rușilor, că noul Executiv de la Chișinău va merge pe calea bătătorită de cel vechi.

Plahotniuc și Țuțu, cercetați penal în Rusia pentru contrabandă și trafic de droguri

Acum pentru toată lumea a devenit clar că, vechea guvernare, Guvernul lui Pavel Filip și Parlamentul lui Andrian Candu, a înrăutățit în mod premeditat relațiile cu Federația Rusă, chiar a cultivat o relație ostilă cu Moscova, fără a avea motive obiective, dar cu consecințe dramatice pentru economia și agricultura Republicii Moldova, doar pentru ca să fie pe placul Occidentului, să fie la unison cu retorica antirusească a americanilor și parțial a europenilor. Și asta ca occidentalii să le ierte foștilor noștri guvernanți un șir de păcate grele (despre care cei avizați spun că în curând vom afla mult mai multe detalii), păcate care se fac cu nerespectarea celei de a opta porunci din Decalog: Să nu furi.

Dar vedeți că, până la urmă, foștilor noștri guvernanți nu le-a ajutat cât de puțin retorica antirusească în relațiile cu Occidentul. Acolo altceva a contat cu adevărat.

De ce atunci noii noștri guvernanți merg pe calea bătătorită de cei vechi, mai ales că ei nu au păcatele liderilor PDM în fața Occidentului? De ce ei se leagă la cap dacă nu-i doare?

Majoritatea parlamentară din Moldova, deschisă pentru o bună colaborare cu Rusia

Cine seamănă zâzanie în sânul majorității parlamentare 

A treia consecință a declarației lui Nicolae Popescu vizează pacea, bunul mers al lucrurilor și unitatea din sânul majorității parlamentare (care, să nu uităm, este alcătuită din blocul ACUM și PSRM). Dacă reprezinți blocul ACUM și spui că „singurul vector de politică externă al Republicii Moldova este integrarea europeană”, excluzând Estul, Federația Rusă, în special, și nu admiți că acesta ar putea fi măcar unul dintre vectorii de dezvoltare externă al țării, atunci îi pui într-o situație proastă pe partenerii socialiști, care au acordat vot de încrede Guvernului Maiei Sandu și care și-au propus să îmbunătățească relațiile cu Rusia, să stabilească în faptă un parteneriat strategic cu această țară.

Kozak după întrevederea cu Sandu: Relațiile moldo-ruse pot fi considerate dezghețate

Aici vom aminti că, în data de 24 iunie, în cadrul întrevederii cu vicepremierul rus Dmitri Kozak, prim-ministrul Maia Sandu a declarat că Guvernul de la Chișinău „va promova o politică externă previzibilă, bazată pe obiectivul integrării europene și implementarea Acordului de Asociere cu UE, în același timp dezvoltând relații reciproc avantajoase cu Federația Rusă”. 

Acum declarația noului ministru de Externe este, ca să spunem așa, în ușoară contradicție cu ceea ce spunea acum câteva zile Maia Sandu.

Nu putem să spunem de ce se întâmplă acest lucru. Poate că este vorba de lipsa unei concordanțe în cadrul Guvernului sau poate Guvernul a schimbat nițel vectorul politicii externe și acum Nicolae Popescu a anunțat oficial acest lucru. S-ar putea să fie și alte cauze, domnul ministru de Externe nu a fost atent la nuanțe sau, în general, nu a înțeles care îi este rolul.