Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Modificări de lege dorite de noua guvernare: Ce-i așteaptă pe secretarii de stat

Secretarii de stat vor avea statut de demnitar public și vor fi numiți oficial în funcție pe criterii politice, dacă deputații vor vota un nou proiect de lege.
Sputnik

CHIȘINĂU, 21 iun – Sputnik, E.L. Secretarii de stat să nu mai fie funcționari publici, ci demnitari publici – această schimbare de statut este propusă într-un proiect de lege înregistrat în Parlament. Prim-ministrul Maia Sandu a semnalat existența proiectului în ședința Guvernului de joi, 20 iunie.

Demisiile se țin lanț la Guvern: Mesajul dur transmis de premierul Sandu funcționarilor

De ce ar fi necesar ca funcția de secretar de stat să devină funcție de demnitate publică a explicat unul dintre autorii proiectului de lege, deputatul Sergiu Litvinenco (PAS).

Conform legislației în vigoare, secretarii de stat ar trebui să fie apolitici și angajați prin concurs.

Dar la modul real, apreciază Sergiu Litvinenco, secretarii de stat au fost „înregimentați pe baza loialității” față de partid, „au făcut campanie și s-au afișat alături de Plahotniuc mai ceva decât orice militant oficial al vreunui partid politic”.

„Delimitarea politicului de administrativ se face acum - miniștrii și secretari de stat vor fi politici, restul - secretar general, șefi de direcții, consultanți și specialiști - vor fi funcționari publici, adică apolitici”, a scris Sergiu Litvinenco pe o rețea de socializare.

Parlamentarul explică ce schimbări vor urma dacă proiectul de lege va fi adoptat: „Așa cum e în aproape toate statele europene, la nivelul ministerelor vor exista două nivele de funcții politice - miniștrii (conducere și coordonare generală) și secretarii de stat (coordonare pe domeniile și direcțiile încredințate) - și un nivel de funcție apolitică/administrativă/birocratică - secretar general (coordonare între subdiviziuni, calitate a actelor și respectare a procedurilor)”.