Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

„Ruptură” între cele două Europe: Cei din Est nu-i vor lideri pe cei propuși de Vest

Un sondaj realizat în țările de la Vișegrad arată că cetățenii din Cehia, Polonia, Slovacia şi Ungaria nu-i agreează pe candidații vestici la președinția Comisiei Europene
Sputnik

BRUXELLES, 19 iun - Sputnik, Daniela Porovăț. Pe măsură ce se configurează Europa cu două viteze, ruptura dintre Estul și Vestul UE poate fi măsurată deja și sociologic.

Un sondaj de opinie realizat de Institutul Nezopont a relevat că majoritatea cetăţenilor ţărilor din Grupul de la Visegrad (Cehia, Polonia, Slovacia şi Ungaria) nu îl susţin pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene nici pe candidatul Partidului Popular European (PPE), Manfred Weber, nici pe candidatul socialist, Frans Timmermans. Cei doi candidați reprezintă cele mai importante grupuri politice europene, dar provin, ambii, din țări vestice (Germania și, respectiv, Olanda).

Matteo Salvini se ceartă cu Bruxelles-ul ca să salveze banii Italiei

Conform sondajului, 80% dintre cehi, polonezi, ungari şi slovaci nu-l susţin pe niciunul dintre cei doi candidați, iar 42% au exprimat o preferinţă clară pentru opţiunea privind un alt candidat. În privința celor care ar fi de acord cu unul din cei doi candidați vestici, doar 11% au exprimat o preferinţă clară pentru Manfred Weber şi doar 9% pentru Frans Timmermans.

Niciuna dintre funcțiile de top ale Uniunii Europene nu are însă un candidat din Centrul și Estul Europei. În mod tradițional, președintele Consiliului European provine totuși din fostele țări comuniste, cum este și cazul actualului președinte Donald Tusk, dar după încheierea mandatului său nu se știe dacă regula nescrisă va fi respectată în continuare. În plus, Donald Tusk a intrat în coliziune cu propria sa țară de origine, Polonia, din cauza opțiunii conservatoare a cetățenilor pentru PiS, partidul aflat la guvernare, așa încât Donald Tusk este văzut mai mult ca un om al Occidentului decât al zonei estice.

Sondajul Institutului Nezopont a fost realizat în perioada 27 mai – 7 iunie în ţările Grupului de la Visegrad, pe un eşantion total de 2.000 de persoane, câte 500 în fiecare ţară.