Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Răspunsul BNM la știrea Sputnik despre lipsa leilor la casele de schimb valutar

Agenția Sputnik semnala că în centrul Chișinăului era o problemă să convertești valuta străină în monedă națională - angajații mai multor puncte de schimb valutar spuneau că nu au deloc lei moldovenești.
Sputnik

CHIȘINĂU, 19 iun – Sputnik. Reporterul Sputnik constatase, la 18 iunie, lipsa leilor moldovenești la patru case de schimb valutar situate pe Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, de la strada A. Pușkin până la strada Vasile Alecsandri. Abia al cincilea punct de schimb valutar avea lei moldovenești, dar angajata acestuia a precizat că „nu sunt mulți”.

Nu mai sunt lei la case de schimb valutar din Chișinău - Ce s-a întâmplat

Vă informam că am solicitat explicația Băncii Naționale a Moldovei (BNM).

Într-un răspuns oferit la 19 iunie Agenției Sputnik, BNM declară că „a efectuat imediat controale inopinate la câteva case de schimb valutar în perimetrul străzilor A. Pușkin și V. Alecsandri și a constatat că acestea dispuneau de lei moldovenești și efectuau operațiuni de vânzare - cumpărare a valutei în regim normal”.

Ce facem dacă unitățile de schimb valutar spun că nu au bani

Atunci când unitățile de schimb valutar își informează clienții despre lipsa de lei moldovenești sau de valută străină, oamenii pot contacta BNM la numărul de telefon 022-822-502, se arată în răspunsul instituției, transmis prin intermediul Serviciului de presă.

De asemenea, în cazul unor reclamații, obiecții sau propuneri privind activitatea unităților de schimb valutar, persoanele fizice pot depune, în modul stabilit de legislație, o petiție la BNM, pe adresa: bd. Grigore Vieru nr.1, MD-2005, mun. Chișinău.

”Pe parcursul activităţii lor, casele de schimb valutar sunt obligate să mențină echivalentul a cel puțin 500.000 de lei destinați efectuării operațiunilor de schimb valutar în numerar cu persoane fizice”, menționează BNM.

Ce rezerve valutare are Banca Națională a Moldovei și cât vor costa luni euro și dolarul

Unitățile de schimb valutar trebuie să păstreze acești bani „în interiorul încăperilor lor, în care se efectuează nemijlocit operaţiuni de schimb valutar, sau în conturile lor deschise la bănci licenţiate şi/sau în aparatele de schimb valutar”, precizează BNM.

Potrivit răspunsului BNM, „unitățile de schimb valutar sunt obligate să efectueze operațiuni de schimb valutar în numerar cu persoanele fizice în suma şi în moneda solicitată, dacă în momentul adresării acestora informaţia cu privire la cursurile de cumpărare și de vânzare a valutelor străine stabilite de unitatea de schimb valutar a fost afişată şi în încăperea respectivă a unităţii există moneda naţională/valuta străină solicitată în suma respectivă”.