Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Emigrarea spre țările mai dezvoltate se va intensifica - iată de ce

Directorul Institutului de Demografie al Universității Naționale de Cercetare „Școala Superioară de Economie” din Rusia, Anatoli Vișnevski, a comentat în cadrul unei emisiuni la radio Sputnik Tadjikistan pronosticurile ONU referitoare la faptul că în următorii treizeci de ani populația Terrei va crește, practic, până la 10 miliarde.
Sputnik

CHIȘINĂU, 18 iun – Sputnik. Până la mijlocul secolului populația planetei se va mări cu 2 miliarde de persoane și, în anul 2050, va constitui 9,7 miliarde.

Explicația demografului: Cine va popula Moldova în locul moldovenilor plecați peste hotare

Această prognoză a fost publicată de ONU în raportul consacrat schimbărilor climatice globale. Potrivit prezicerilor ONU, practic, o jumătate din această creștere o va constitui populația unor astfel de țări ca India, Nigeria, Pakistan, Republica Democrată Congo, Etiopia, Tanzania, Indonezia, Egipt. Majoritatea acestor țări se confruntă cu sărăcia, insuficiența resurselor, inechitatea materială, foamea. Evident că o consecință legitimă a acestor realități devine emigrarea populației în țările mai asigurate.

„Aceasta este o problemă globală, deoarece creșterea numărului populației în țările în curs de dezvoltare duce inevitabil la creșterea presiunii din partea imigrării asupra țărilor dezvoltate”, a declarat Vișnevski la postul de radio Sputnik Tadjikistan.

Un nou fenomen extrem de grav în Moldova: Emigrează nu doar indivizii, ci familii întregi

Potrivit expertului, o astfel de presiune o simte acum asupra sa Europa, o simt SUA din partea țărilor Americii Latine, o simte Rusia din partea țărilor post-URSS. În anumite condiții, imigranții sunt considerați ca un fel de resursă, însă pentru a-i folosi în calitate de resurse sunt necesare anumite măsuri, o anumită politică, programe de adaptare a migranților.

„La ora actuală se simte acut insuficiența de resurse, deoarece, până la mijlocul secolului XX, pe planetă locuiau în total 2 miliarde de oameni, iar acum sunt peste 7 miliarde. De aceea există probleme legate de resurse, lucru deosebit de actual pentru țările în curs de dezvoltare”, a menționat Vișnevski.

Când străinii vor umple golul lăsat de moldovenii ce își părăsesc țara - Opinia expertului

Acesta afirmă că deseori țările în curs de dezvoltare nu dispun de tehnologii pentru a-și folosi eficient și cu economie resursele de care dispun. Toate acestea generează problema emigrației: oamenii părăsesc țările sărace. Deseori resursele țărilor sărace sunt în general limitate. De exemplu, apa potabilă, resursele energetice.

„Conform tuturor prognozelor existente, doar populația Asiei va constitui spre mijlocul secolului 5 miliarde de oameni. Iar aceasta înseamnă că țările cu o mare cantitate de resurse și cu un teritoriu mare ca, de exemplu, Rusia, vor fi supuse tot mai mult presiunii valurilor de migranți”, a conchis Vișnevski.