Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Dodon intenționează să discute cu Medvedev anularea taxelor la mărfurile moldovenești

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a vorbit în cadrul unei emisiuni la un post privat de televiziune despre viitoarea sa întâlnire cu premierul Rusiei.
Sputnik

CHIȘINĂU, 18 iun – Sputnik. Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, intenționează să discute cu premierul rus, Dmitri Medvedev, chestiunea privind prelungirea termenului de anulare a taxelor la importul unor mărfuri moldovenești.

Dodon intenționează să discute cu Medvedev anularea taxelor la mărfurile moldovenești

Șeful statului a declarat acest lucru în cadrul unei emisiuni la un post privat de televiziune. Dodon a menționat că există deja o înțelegere anterioară în acest sens. Cel mai probabil, întâlnirea cu Medvedev va avea loc la Minsk chiar în această săptămână.

„Am vorbit în prealabil despre acest lucru cu Dmitri Kozak, am discutat cu Medvedev. Noi von solicita să fie prelungit termenul comerțului fără taxe de import cu Rusia, care expiră pe 1 iulie”, a spus Dodon.

Președintele a menționat de asemenea că va discuta cu partenerii ruși și problema gazelor.

„Am convenit cu președintele „Gazprom” că trebuie să începem negocierile asupra unui nou contract privind livrarea gazelor și a tranzitării. Toate aceste probleme trebuie soluționate”, a subliniat șeful statului.

Gaze mai ieftine cu 25% pentru Moldova: Ce a discutat Igor Dodon cu șeful Gazprom - Video

Anterior, Dodon a comunicat despre începutul negocierilor cu „Gazprom” privind condițiile noilor contracte de livrare a gazelor în Moldova și de tranzitare a acestora de la 1 ianuarie 2020.

Actualul contract de livrare a gazelor în Moldova expiră la sfârșitul anului curent. În timpul vizitei sale la Moscova din februarie 2019, Dodon i-a solicitat „Gazprom”-ului o reducere de 25% la gaze pentru Moldova. Șeful statului și-a motivat cererea prin faptul că țara a obținut statutul de observator în Uniunea Economică Eurasiatică.

Anterior, președintele a subliniat că Chișinăul nu va mai acoperi datoria Tiraspolului la gazele naturale, iar însăși Transnistria nu va mai primi gaze gratis.

În 2018, „Gazprom” i-a livrat Moldovei 2,9 miliarde de metri cubi de gaze, ceea ce constituie cu 8,4% mai mult decât în anul 2017 (2,7 miliarde de metri cubi).

Contractele  încheiate între Societatea Publică pe Acțiuni „Gazprom” și Societatea pe Acțiuni „Moldovagaz” privind livrarea gazelor către consumatorii Moldovei și tranzitarea prin teritoriul acesteia sunt valabile până la sfârșitul anului 2019.