Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Mesajul cu care vin emisarii lui Klaus Iohannis la Chișinău

Doi oficiali de la București vin astăzi la Chișinău pentru a transmite un mesaj important forțelor politice care au intrat în Parlament în urma votului din 24 februarie 2019.
Sputnik

CHIȘINĂU, 14 iun – Sputnik. Consilierul președintelui României pentru politică externă, Bogdan Aurescu, va efectua vineri, 14 iunie, o vizită de lucru la Chișinău.

Potrivit unui comunicat de presă al Administrației Prezidențiale de la București, vizita are loc în contextul evoluțiilor politice recente din Republica Moldova.

Poziția României privind situația politică din Republica Moldova

”Delegația condusă de consilierul prezidențial pentru politică externă, din care fac parte și Dan Neculăescu, secretar de stat pentru relații cu vecinătatea estică și relații multilaterale la nivel global în cadrul Ministerului Afacerilor Externe român, și Daniel Ioniță, ambasadorul României în Republica Moldova, va avea întâlniri cu forțele parlamentare și politice implicate în criza în curs din Republica Moldova, cu care va fi discutat contextul politic al crizei”, se menționează în text.

Administrația Prezidențială anunță că, la Chișinău, delegația României va reitera apelul la calm, reținere și dialog, necesare stabilității Republicii Moldova, și la continuarea parcursului său european.

”România, ca partener strategic al Republicii Moldova, consideră necesară o soluționare cât mai rapidă a crizei pe cale pașnică, în conformitate cu valorile și principiile Uniunii Europene, inclusiv ale statului de drept, precum și cu opțiunile exprimate prin vot de cetățeni la alegerile parlamentare din februarie 2019”, precizează Administrația Prezidențială.

Ministerul român al Afacerilor Externe și-a exprimat poziția cu privire la situația din Republica Moldova într-o notă emisă în data de 11 iunie. Potrivit acesteia, România, ca partener strategic al Republicii Moldova, consideră că, într-un stat democratic, voința cetățenilor, exprimată prin vot și reflectată în configurația politică a Parlamentului, este singura care asigură un proces politic legitim, bazat pe dialog.

Mesaj pentru Donald Trump: Iată ce i-a urat Igor Dodon președintelui SUA - detalii

România și-a exprimat deplina disponibilitate de continuare a Parteneriatului Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, care este baza esențială a relației bilaterale, în condițiile în care Republica Moldova va aplica strict acest Parteneriat Strategic și va continua ferm și consecvent parcursul său european, inclusiv implementarea Acordului de Asociere și a Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător cu Uniunea Europeană și a reformelor necesare pentru apropierea de UE.

De asemenea, în același context, România consideră foarte important angajamentul clar al Republicii Moldova pentru continuarea implementării proiectelor de cooperare derulate cu România, inclusiv și mai ales a proiectelor strategice de interconectare România-Republica Moldova.

Totodată, România apreciază de relevanță majoră continuarea poziției Republicii Moldova în privința reglementării dosarului transnistrean, cu respectarea integrității teritoriale a Republicii Moldova în granițele sale internațional recunoscute și cu neafectarea vectorului său pro-european.

România subliniază importanța consolidării comunității de limbă, cultură și istorie care stă la baza relației speciale cu Republica Moldova.

România și-a reiterat apelul la calm și reținere și a evidențiat necesitatea respectării principiilor statului de drept și a asigurării unei tranziții pașnice și inclusive, pentru ieșirea din criză.