CHIȘINĂU, 6 iun – Sputnik, E.L. În Chișinău va fi creată prima reţea de măsurare şi vizualizare în timp real a calităţii aerului. Senzorii inteligenți vor fi instalați pe străzile principale din cele cinci sectoare ale Capitalei. Echipamentul va monitoriza non-stop nivelul de poluare al aerului, iar datele vor furnizate în timp real pe un portal web. Informațiile vor fi utilizate și de Serviciul Hidrometeorologic de Stat, a aflat reporterul Sputnik Moldova.
Senzorii vor măsura cantitățile de ozon, dioxid de azot, dioxid de sulf, monoxid de carbon, pulberi în suspensie (particule poluante generate de industrie, trafic și CET-uri), nivelul de zgomot, temperatura, presiunea atmosferică şi umiditatea aerului.
Locurile exacte unde vor fi montați senzorii vor fi selectați în parteneriat cu Serviciul Hidrometeorologic de Stat, care ulterior va utiliza în activitatea sa rezultatele obținute cu ajutorul noii rețele. Urmează ca Serviciul Hidrometeorologic de Stat să stabilească modul în care va integra noile date în rapoartele sale despre calitatea aerului, a precizat Ina Prisăcaru-Zglavuţă, specialistă în comunicare şi mass-media la PNUD Moldova, solicitată de Sputnik.
Echipamentele inteligente vor fi procurate de un agent economic din banii oferiți sub formă de grant de Facilitatea Globală de Mediu, în cadrul proiectului „Orașe Verzi Durabile pentru Moldova”, implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).
Calitatea aerului este monitorizată în prezent de Laboratorul pentru Calitatea Aerului Atmosferic, care dispune de o rețea de opt posturi staţionare de monitorizare – șase în Chişinău şi două în Bălţi. Datele privind nivelul de poluare al aerului sunt prelevate de trei ori pe zi, în baza acestora fiind elaborate rapoarte zilnice şi lunare.
Chișinăul are cel mai poluat aer din Republica Moldova, pe locul doi aflându-se orașul Bălți, potrivit Agenției de Mediu din Republica Moldova.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ 91% dintre locuitorii planetei respiră aer poluat, fapt ce provoacă aproximativ șapte milioane de decese pe an.
Ziua Mondială a Mediului, marcată la 5 iunie, a avut anul acesta în prim-plan anume calitatea aerului.