Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Cozi enorme la perfectarea actelor cadastrale - Când vom scăpa de ele?

Șeful Departamentului Cadastru în cadrul Agenției Servicii Publice, Angela Matcov, a explicat de ce în cadrul centrelor multifuncționale ale ASP se formează rânduri mari la ghișeele care eliberează documente cadastrale. Funcționarul spune că una din cauze ar fi lipsa specialiștilor din cauza nivelului scăzut de remunerare.
Sputnik
Cozi enorme la perfectarea actelor cadastrale - Când vom scăpa de ele?

Angela Matcov a declarat că departamentul cadastral din cadrul ASP este restrâns din punct de vedere al resurselor umane.

„Din cele 60 de unități de personal care urmează să fie angajați doar o treime acced în funcție. Pe mulți dintre ei nu-i aranjează nivelul de remunerare sau regimul de lucru”, mai spune Angela Matcov.

Un alt aspect se referă la eliminarea rândurilor la perfectarea documentelor cadastrale la ghișeele ASP. Una din soluții ar fi diversificarea canalului prin care poate fi obținut un serviciu cadastral.

„Cred că ar trebui să nu se mai solicite de vreo autoritate un document suplimentar care trebuie să fie eliberat de la cadastru și aici noi avem înțelegeri de a lucra cu executorii judecătorești sau notarii. Un alt aspect este să avem cât mai multe servicii digitale pentru ca cetățeanul să se așeze în fața calculatorului și să-și perfecteze singur cererea pentru a obține un serviciu de la cadastru și atunci noi eliminăm rândurile”, a mai spus Angela Matcov.

În Republica Moldova, din cele 6 milioane de bunuri imobile publice și private, sunt evaluate doar 800 de mii. Aproximativ 4,5 milioane de bunuri imobile care sunt supuse impozitării urmează să evaluate în cadrul unui proiect internațional până în 2023.Din 1999, până în prezent sunt 490 de localități din mediul rural în care lucrările de cadastru nu au fost făcute.

Autor: Eduard Maciac