Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cum vom schimba euro și dolarii în luna iunie - detalii

Analiștii economici prognozează, în luna iunie, o ușoară depreciere a leului moldovenesc în raport cu dolarul american și moneda unică europeană. Totuși, experții spun că nu există motive de îngrijorare.
Sputnik

CHIȘINĂU, 2 iun – Sputnik. Leul moldovenesc va continua să se devalorizeze, în luna iunie, în raport cu moneda unică europeană și dolarul american, potrivit economistului Vadim Iosub, analist superior al companiei de brokeraj Alpari, citat de ru.sputnik.md.

Potrivit expertului, în luna iunie, dolarul și euro vor continua să se aprecieze în raport cu moneda națională. Spre sfârșitul lunii, conform prognozelor economistului, dolarul american va atinge valoarea de 19,0 – 19,4  lei, iar un euro – 20,4-20,8 lei. Potrivit ratelor de schimb valutar stabilite de Banca Națională a Moldovei, în luna mai, dolarul s-a consolidat față de leul moldovenesc cu 1,6 la sută, de la 17,8918  la 18,1860 lei. De la începutul anului, dolarul american s-a apreciat față de moneda națională cu 6,1 procente.

Când euro va lua locul dolarului la calcularea cursului valutar în Moldova

Moneda unică europeană s-a scumpit de la 19,9181 la 20,2528 de lei sau cu 1,7 procente. În schimb, în luna aprilie, euro a crescut față de leul moldovenesc cu 2,5%, iar de  la începutul anului – cu 3,7%.

În același timp, în luna mai, dolarul american s-a întărit și pe piața valutară mondială. Euro s-a depreciat în raport cu doalrul american cu 0,5 procente.

Potrivit expertului, cauza principală a deprecierii leului față de dolar și euro se explică prin creșeterea cererii în raport cu oferta.

Totodată, economistul susține că la sfârșitul lunii mai s-a observt o încetinire a consolidării valutei.  În opinia sa, asta va duce la stabilizarea situației pe piața valutară, după care leul moldovenesc va începe să se aprecieze față de dolar și euro.

Expertul economic Viorel Gârbu susține că devalorizarea monedei naționale a fost substantială și obiectivă. Potrivit economistului evoluția de mai departe a leului moldovenesc va depinde de mai mulți factori: remitențe, care în ultimul timp au înregistrat o scădere; raportul dintre export și import; și de susținerea financiară externă.  

Desigur, un factor importat în evoluția leului moldovenesc este, în opinia expertului Viorel Gârbu, și situația de pe arena politică a Republicii Moldova.

”Dacă nu vom avea o stabilitate politică, nu vom avea nici investiții. Tot mai mulți oameni vor evita să facă tranzacții în lei moldovenești, deoarece riscurile vor fi mari”, a declarat Gârbu în cadrul emisiunii ”Expertiza”.

Totuși, analistul spune că nu există motive ca leul moldovenesc să se prăbușească.  

Potrivit Cadrului bugetar pe termen mediu 2019-2021, se preconizează o apreciere a ratei medii de schimb față de dolarul american de la 18,49 de lei în 2017 până la 16,83 lei în 2018, urmată de deprecierea treptată pentru următorii ani până la 18,51 lei/dolar SUA în anul 2021. În anul 2019, se estimează un curs de schimb al leului de 17,20 de lei pentru un dolar, iar la sfârșitul anului de 17,56 de lei pentru un dolar american.