Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ministerul Educației, reacție oficială la subiectul închiderii școlilor

Ministerului Educației, Culturii și Cercetării (MECC) vine cu o reacție oficială la unele publicații apărute în presa locală, care a scris despre închiderea unor școli din țară.
Sputnik

CHIȘINĂU, 29 mai – Sputnik. De la instituirea moratoriului asupra procesului de optimizare a școlilor, din octombrie 2017 și până în prezent, nu a fost stopată activitatea niciunei instituții de învățământ din țară, potrivit Ministerului Educației, Culturii și Cercetării (MECC), care vine cu o reacție oficială la unele publicații apărute în presa locală care a scris despre închiderea unor școli din țară.

Conform informațiilor prezentate de instituție, reţeaua instituţiilor de învăţământ primar şi secundar general, în anul de studii 2018 – 2019, este constituită din 1246 de instituţii, dintre care școli primare – 103; gimnazii – 780; licee – 348; instituții de învățământ special – 13; instituții de învățământ liceal cu frecvență redusă - 2.

O nouă etapă pentru școlile din Moldova: Iată care instituții vor putea activa

”Comparativ cu anul de studii 2017-2018, numărul instituțiilor constituia cifra de 1243: școli primare – 102; gimnazii –775; licee – 350; instituții de învățământ special – 14; instituții de învățământ liceal cu frecvență redusă – 2. Diferențele atestate se datorează modificării statutului unor instituții prin: redeschiderea, reorganizarea în filiale sau prin modificarea nivelului de școlaritate a instituției”, potrivit MECC.

Ministerul Educației mai precizează că Ministerul Finanțelor acționează în baza Legii bugetului de stat, act care produce efecte juridice pentru un an calendaristic/bugetar.

”Astfel, datele livrate reflectă activitățile de perspectivă (anul 2019) în domeniul bugetării instituțiilor de învățământ primar și general, în baza datelor privind rețeaua instituțiilor școlare existentă la sfârșitul anului 2017. Un aspect important, pe care autorii articolului ar trebui să îl ia în calcul pentru a oferi date corecte și a evita situația de distorsionare a informației, vizează utilizarea corectă a termenilor „an calendaristic/bugetar” și „an de studii”, precizează MECC.

Un alt aspect care nu trebuie ignorat, potrivit MECC, vizează reorganizarea instituțiilor de învățământ în filiale. Astfel, în conformitate cu o hotărâre de Guvern, instituțiile de învățământ reorganizate în filiale își pierd statutul de persoană juridică, dar rămân să activeze în aceeași clădire, localitate, cu personalul și contingentul de elevi pe care îl aveau și până la reorganizare.

”Respectiv, aceste instituții apar în raportul Ministerului Finanțelor cu indicator ,,minus” deoarece acestea nu mai au raport financiar direct”, menționează MECC în declarația sa remisă presei.

Specialiștii de la minister constată că s-a făcut o greșeală atunci când s-au comparat datele Ministerului Finanțelor, care fac referire la situația rețelei instituțiilor școlare la sfârșitul anului 2017 cu cele oferite de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC) și Biroul Național de Statistică în anul de studii 2018-2019.

”Prin urmare, perioadele de raportare din cele două surse oficiale MECC și MF sunt interpretate în mod eronat, diferit, fapt ce a contribuit la dezinformarea opiniei publice în ceea ce privește pretinsa situație de închidere a 46 de instituții de învățământ într-un an”, constată MECC.

Potrivit datelor prezentate de minister, în anul 2017, până la instituirea moratoriului pe procesul de optimizare a școlilor, la 17 octombrie 2017, au fost închise 32 de instituții, 10 au fost transformate în filiale, iar 5 au fost raportate greșit de către Direcția Educație Soroca ca fiind închise, însă în fapt acestea activează și până în prezent.