Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cine va reveni în Parlament în cazul alegerilor anticipate - Opinie

Politologul Angela Colațchi a vorbit în cadrul emisiunii ”Sputnik Matinal” despre șansele unor partide de a reveni în marea politică.
Sputnik

CHIȘINĂU, 28 mai - Sputnik. Experții și politicienii moldoveni vorbesc din ce în ce mai des despre alegerile parlamentare anticipate drept cel mai probabil scenariu care ar putea avea loc pe scena politică a țării.

Expert: Nu vom avea alegeri anticipate, partidul de guvernământ pregătește o surpriză

În același timp, unii analiști politici susțin că sunt posibile surprize și în cazul alegerilor parlamentare anticipate - este probabilă revenirea în Parlament a unor partide despre care electoratul a uitat deja.

”Cel mai probabil, nu se va întâmpla nici o schimbare majoră în Parlament - șansa ca partidele extraparlamentare să reușească să ajungă la putere este foarte și foarte mică. Revenirea lor va fi posibilă doar în cazul în care vor propune ceva nou electoratului”, a declarat politologul Angela Colațchi în cadrul emisiunii ”Sputnik Matinal”.

Potrivit expertului, doar Partidul Comunist are o mică șansă de a reveni în Parlament.

”Comuniștii ar putea accede în Parlament. Partidul Comunist dispune de oameni și resurse - trebuie doar să existe dorința de a reactiva aceste resurse”, a spus Angela Colațchi.

”Situația Partidului Nostru este foarte dificilă acum - este practic imposibil să ajungă în Parlament. Acești soartă o are și Partidul Liberal. Liberalii au avut șansa de a schimba imaginea partidului, dar au ratat-o - pragul de șase la sută pentru ei, în situația actuală, este prea mare”, a menționat politologul.

Vor avea oare loc alegeri parlamentare anticipate în Moldova

Alegerile parlamentare din Moldova au avut loc pe 24 februarie 2019. Pentru prima dată, cetățenii țării au ales deputații în baza sistemului electoral mixt - 50 de persoane pe liste de partide, 51 - în circumscripțiile electorale uninominale. Participarea la vot a fost de 49,22 la sută. Pragul electoral pentru partide a fost de 6 la sută, iar pentru blocurile electorale - 8 la sută.

Socialiștii, democrații, blocul ACUM, Partidul Shor, precum și trei deputați independenți au acces în Parlament. Partidul Socialiștilor a obținut 35 de mandate, Partidul Democrat - 30 de mandate, blocul politic „ACUM” - 26 de mandate și Partidul Shor - șapte mandate. 

De asemenea, în Parlamentul au trecut și trei deputați independenți din cadrul circumscripțiilor electorale uninominale.