Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Expert: Sputnik spune adevărul care nu le convine unor politicieni

Interdicțiile și sancțiunile împotriva „Sputnik” reprezintă o luptă împotriva libertății de exprimare și informare, consideră expertul Boris Șapovalov.
Sputnik

CHIȘINĂU, 28 mai – Sputnik. Incidentul în care a fost implicat redactorul-sef al Sputnik Lituania, Marat Kasem, care a fost reținut marți pe aeroportul din Vilnius, reprezintă o presiune asupra libertății de exprimare. Această opinie a fost exprimată într-un interviu acordat Sputnik Moldova de către politologul moldovean Boris Șapovalov.

Marat Kasem a fost reținut marți pe aeroportul din Vilnius. Autoritățile lituaniene au afirmat că acesta ar reprezinta o „amenințare la adresa securității naționale”.

Răspunzând la întrebarea „de ce o astfel de atitudine față de jurnaliști a devenit o normă pentru unele țări”, Șapovalov a menționat că „Sputnik spune adevărul”.

„Acest adevăr astăzi nu este pe placul anumitor forțe politice, în primul rând în spațiul post-sovietic. Vorbim despre Țările Baltice și despre alte câteva state care fac parte din așa-numitul Parteneriat Estic - un program eminamente anti-rus”, a remarcat Șapovalov.

Redactorul-șef al Sputnik Lituania, reținut la Vilnius

În opinia sa, aceasta pare să fie o încercare a împiedica activitatea normală a Companiei Sputnik, care spune adevărul și informează.

„Asta este o prostie, pentru că este o luptă împotriva libertății de exprimare și informare. Este necivilizat și nedemocratic pentru acele regimuri politice care se consideră pro-europene”, a subliniat sursa.

Astfel, în opinia politologului, astfel de țări își demonstrează ”valorile” pe care le împărtășesc - „a interzice, a închide, dacă nu poți dovedi și respinge punctul de vedere al altcuiva”.

„Dacă încerci să le ascunzi ceva cetățenilor, înseamnă că ai de ce te teme, dar adevărul va găsi întotdeauna o cale de ieși la iveală”, a spus Șapovalov.

Această situație este specifică și pentru Moldova. Anterior, autoritățile moldovenești au împiedicat în mod repetat intrarea în țară a mai multor jurnaliștilor ruși. Astfel, este vorba inclusiv de corespondentul RIA Novosti, Timur Hursandov, de reprezentanții NTV, REN TV, Life News și alte instituții media. De asemenea, la sfârșitul lunii iulie 2018, un grup de artiști ruși care ar fi trebuit să participe la evenimentele dedicate celei de-a „25-a aniversări a operațiunii de menținere a păcii în Transnistria” nu a fost lăsat să intre în Moldova.

”Moldova este o țară de tranzit. Iată de ce, însuși Dumnezeu ne-a dat ca să menținem relații de prietenie - economice, politice și culturale - atât cu Vestul cât și cu Estul. Atât cu Rusia, care este principala noastră piață de desfacere pentru produsele agricole și, bineînțeles, cu UE”, a conchis Șapovalov.

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe Instagram.

Accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.