Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Psiholog: De ce elevii nu se pot concentra în timpul examenelor de BAC

Elevii nu știu cum să-și gestioneze emoțiile în timpul examenelor de BAC, iar în consecință rezultatele obținute nu sunt cele scontate.
Sputnik
Psiholog: De ce elevii nu se pot concentra în timpul examenelor de BAC

Pentru mulți elevi, emoțiile trăite în timpul examenelor de Bacalaureat constituie o problemă care îi împiedică să-și manifeste aptitudinile și cunoștințele, chiar dacă s-au pregătit intens de aceste teste.

Potrivit psihologului Zinaida Gribincea, emoția principală care îi blochează pe elevi în timpul examenelor este frica. Din acest motiv, elevii spun adesea că aveau senzația că toate gândurile le-au dispărut, de parcă nu ar fi învățat nimic până acum. 

Peste o mie de liceeni nu vor susține la BAC proba la limba străină

Frica blochează capacitatea elevilor de a raționa în mod normal. Problema este că mulți dintre elevi care au învățat cu adevărat își proiectează singuri această frică. Este firesc să aveți emoții, însă acestea trebuie gestionate corect pentru a avea rezultate pozitive la final

De multe ori această frica este indusă din exterior. Profesorii care devin mai exigenți înaintea examenelor, părinții care îi presează emoțional pe copii, toți acești factori influențează negativ starea elevului în procesul de pregătire și în timpul susținerii examenelor.

Zinaida Gribincea le recomandă elevilor să se pregătească în liniște de examene, să-și consolideze toate capacitățile, să gândească pozitiv, să aibă încredere în propriile cunoștințe și să se simtă relaxați.

Mai multe recomandări pentru elevi, părinți și profesori găsiți în interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș