Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Infractori periculoși, reținuți în Moldova: Ce i-au făcut unei minore

Caz strigător la cer – coșmarul unei tinere a durat mai bine de 10 ani.
Sputnik

CHIȘINĂU, 17 mai – Sputnik. Șapte membri ai unei grupări infracționale au fost reținuți, fiind suspectați de trafic de copii.

Gruparea a fost destructurată în urma unor acțiuni desfășurate de către procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate şi Cauze Speciale, în comun cu  ofițerii Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane al Inspectoratului Național de Investigații.

A fost nevoie de intervenția Fulger: Ce făcea o grupare periculoasă în Moldova

Începând cu anul 2003 și până în prezent, traficanții cu vârste cuprinse între 35-59 de ani au recrutat mai multe persoane de gen feminin, pe care ulterior le-au transportat în Ucraina, Republica Belarus și Federația Rusă. Acestora li se promiteau angajării la un loc de muncă bine plătit în domeniul vânzărilor, însă ulterior victimele erau obligate să cerșească în locuri publice.

Astfel, a fost identificată o femeie care, în anul 2003, pe când avea vârsta de 16 ani, a fost recrutată de către suspecți și transportată în Ucraina. Ajunsă în această țară, victima a fost deposedată de actele de identitate, iar apoi a fost obligată să practice comerțul stradal și cerșitul.

Exploatarea victimei a durat aproximativ 10 ani, timp în care ea a încercat de mai multe ori să fugă de infractori, însă a fost prinsă de fiecare dată și supusă agresiunilor fizice și psihice din partea traficanților.

De asemenea, contrar voinței sale, victima a fost transportată din Ucraina în Republica Belarus și apoi în Federația Rusă, unde a muncit în stradă, dar a practicat și cerșetoria împreună cu alte victime originare din Belarus. Banii acumulați la sfârșitul zilei erau luați de suspecți și utilizați în scopuri personale, iar victimei îi reveneau doar bani pentru alimentație.

În urma perchezițiilor efectuate în cadrul urmăririi penale, au fost depistate acte de identitate ale mai multor potențiale victime, documente ce confirmă transferuri bancare către suspecți din afara țării, precum și mijloace bănești în numerar, în sumă totală de peste 700 000 lei.

Învinuiți riscă o pedeapsă cu închisoarea pe un termen de până la 20 de ani.

În prezent, investigațiile pe caz sunt în plină desfășurare, în scopul identificării tuturor victimelor infracțiunii, dar și a bunurilor obținute de către învinuiți, acestea urmând a fi confiscate.