Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Şoferii moldoveni care merg în România trebuie să fie atenţi: Ar putea rămâne fără permis

Conducătorii auto din țara noastră, care au de gând să meargă în România, trebuie să fie deosebit de atenți pentru că în țara vecină au intrat în vigoare mai multe modificări la legislația rutieră.
Sputnik

CHIȘINĂU, 12 mai – Sputnik. Nu numai în țara noastră au fost înăsprite sancțiunile pentru șoferii nedisciplinați. Din 15 februarie, în România a intrat în vigoare noul Cod Rutier care a adus un șir de modificări, inclusiv amenzi mai mari, unele fiind majorate chiar de zece ori.

Mai mult decât atât, șoferii care vor conduce în stare de ebrietate, riscă să ajungă după gratii.

Peste 40 de mii de șoferi vor trebui să-și schimbe permisul de conducere - Vezi când

Potrivit noului Cod Rutier, în cazul consumului de alcool, dacă se depășește o anumită limită, se poate ajunge după gratii. O îmbibaţie alcoolică cuprinsă între 0,2 -0,5 g/l alcool pur în sânge îi aduce șoferului o amendă prevăzută în clasa a V-a de sancțiuni (de la 21 la 50 de puncte - amendă) și o suspendare a permisului de 180 de zile, informează ziuanews.ro.

Șoferii agresivi în trafic ar putea rămâne fără permisului pentru 90 de zile. De asemenea, șoferii care se fac vinovaţi pentru un accident rutier nu vor mai primi dovadă de circulaţie, iar permisul de circulaţie le-ar putea fi suspendat timp de trei luni.

Conducătorii auto care vor utiliza telefonul mobil în trafic, în timp ce conduc, riscă să primească o amendă de 1.600 lei.

O altă modificare importantă în noul cod vizează persoanele care au peste 16 ani şi care vor dori să conducă un moped sau un triciclu. Acestea vor avea nevoie de permis de conducere pentru categoria AM.

Important pentru șoferi! Se anunță schimbări radicale, decizia va fi luată în luna iunie>>>

Amenzile prevăzute în Noul Cod Rutier sunt între 4.080 și 9.600 lei pentru depășirea vitezei legale cu mai mult de 60 de kilometri, în care se produc și pagube materiale, la care se adaugă și suspendarea permisului pe o perioadă de un an de zile. În cazul în care accidentul se soldează și cu victime, perioada pe care se suspendă permisul este de doi ani.