Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cum publicitatea sexistă îi învață pe bărbați să trateze femeile ca pe obiecte

Publicitatea sexistă promovează percepții greșite despre rolul femeii și bărbatului în societate. Aceasta contribuie la crearea comportamentelor neadecvate din partea bărbaților față de femei și a femeilor față de bărbați. Despre impactul negativ al publicității sexiste în viața oamenilor au vorbit, în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”, Elena Rațoi, ofițeră de programe UN Women Moldova și Alina Andronache, reprezentantă a Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare.
Sputnik

Ce-i învață publicitatea sexistă pe oameni? Despre faptul că femeia trebuie să fie casnică și să satisfacă necesitățile sexuale ale bărbatului.

Publicitatea la alcool, interzisă în Moldova

”Publicitatea sexistă promovează stereotipul cu privire la cum trebuie să fie o femeie și un bărbat, denigrează unul dintre genuri. De exemplu, la promovarea unei mobile, în imagine femeia apare dezgolită, așezată sau întinsă. Într-o publicitate despre paste,  femeia va fi prezentată cum le mănâncă lasciv sau va avea pe corpul ei paste”, a explicat Elena Rațoi, ofițeră de programe UN Women Moldova.

În cazul sexului tare, publicitatea sexistă promovează mesajul că un bărbat normal este cel cu mușchi și cu bani.

”Putem vedea bărbatul în două ipostaze: cu mușchi, încrezut, alături de o femeie frumoasă sau în postură de ratat care nu se descurcă cu treburi casnice, în lipsa femeii. Publicitatea sexistă creează stereotipul că bărbatul este puternic în societate și neputincios în familie”, a precizat Elena Rațoi.

Mulți, probabil, se întreabă: ce e rău în asta? E doar publicitate! Ei bine, nu e chiar așa. Orice reclamă creează convingeri și influențează alegerea unei persoane. Respectiv, o publicitate care prezintă constant o femeie semidezgolită, în ipostaze perverse, preocupată de treburi casnice îi va determina pe bărbați să creadă că acestea sunt calitățile unei femei. Și respectiv, o vor trata nu ca pe un om, cu drepturi egale, dar ca pe o menajeră, bucătăreasă și obiect de satisfacere a fanteziilor sexuale. În același timp, o atitudine neadecvată vor avea și femeile influențate de reclamele care promovează ideea că succesul unui bărbat depinde de mărimea mușchilor și grosimea portmoneului.

”Ce ne educă astăzi publicitatea pe care o vedem? Că femeia este inferioară bărbatului, că ea trebuie să facă mâncare, să fie sexy, că femeia este un obiect sexual. Pe de altă parte, reclama ne cultivă convingerea că bărbatul este cel puternic, curajos și capabil să facă bani. Țările dezvoltate pun accent pe diversitatea oamenilor, cele slab dezvoltate – pe inferioritatea oamenilor”, a menționat Alina Andronache, reprezentantă a Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare.

Efectele publicității sexiste sunt vizibile în societatea noastră. Violența  bărbaților față de femei, iresponsabilitatea bărbaților în familie, obsesia femeilor față de chirurgia plastică și față de bărbații cu avere, reprezintă inclusiv impactul publicității sexiste asupra opiniei publice.

După trei ani de la adoptarea prevederilor cu privire la publicitatea sexistă, unii agenți economici refuză să se conformeze. Motivul este halucinant: nu văd nimic ieșit din comun într-o reclamă care prezintă bărbatul sau femeia în ipostaze denigratoare.

Detalii aflați din emisiunea ”ATITUDINI”.

Autor: Maria Dimineț