Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Date şocante: Marea Britanie – cea mai mare piață a sclavelor sexuale din Europa

Mii de adolescente românce sunt ademenite pentru a deveni sclave sexuale, fiind exploatate de bande care se ocupă cu traficul de persoane, ale căror rețele se răspândesc în întreaga Europă.
Sputnik

BUCUREŞTI, 6 mai – Sputnik, Doina Crainic. Autoritătile române care se ocupă de combaterea traficului de persoane susțin că Marea Britanie a devenit cea mai mare piață europeană a sclavilor sexuali, scrie Sputnik Internaţional.

Fete cu vârste între 10 și 11 ani sunt „exportate” în întreaga UE și uneori sunt vândute de propriii lor părinți, susține Iana Matei, fondatoarea „Reaching out Romania”.

Cu ce acte vor putea intra moldovenii cu cetățenie română în Marea Britanie, după Paşti

Matei conduce un adăpost pentru supraviețuitoarele traficului de persoane, aflat într-un loc clandestin, la peste 100 de km de capitala București.

Nu este de mirare că majoritatea victimelor provin din mediul rural din România, unde până la 70% din populație trăiește în sărăcie.

Atunci când România a aderat la UE în 2007, erau mari speranțe că cetățenii vor beneficia de călătorii fără pașaport și vor avea parte de îmbunătățiri în ceea ce privește drepturile lucrătorilor.

Totuşi, realitatea sumbră de astăzi este că multe dintre acestea au ajuns sclave sexuale la Londra, Berlin și Roma. Iana spune că victimele încearcă să scape, înfruntând ameninţări cu tortura și moartea.

Potrivit lui Matei, traficanții exploatează vulnerabilitatea fetelor. Aceştia știu că victimele au probleme acasă, nu au venituri și au dificultăți în găsirea unui loc de muncă.

Adăpostul condus de Iana are de înfruntat atacurile tot mai brutale ale bandelor care încearcă să-și recapete victimele, venind cu maşinile lângă porţile adăpostului și comunicând cu fostele lor captive prin intermediul laserelor.

Brexit: Moldovenii din Marea Britanie - Data la care va avea loc al doilea referendum

Matei susține că nu se teme de infractori și va continua să ajute victimele, așa cum face de peste 20 de ani.

Iana Matei a părăsit şi ea țara imediat după Revoluţie. La întoarcerea din exil în 1999, a înființat Reaching out Romania.

Lipsa susţinerii pentru victimele sclaviei sexuale a îngrozit-o atunci, iar lucrurile nu s-au îmbunătăţit prea mult de atunci, având în vedere că țara este „îngropată” de corupție, spune Matei. Ea a adăugat că unii oficiali închid ochii la această situaţie și iau mită, în timp ce alții lasă deoparte problema ca fiind prea complicată pentru a fi rezolvată. Singura soluţie este reforma întregului sistem, spune ea.

În încercarea de a contracara cumva acest fenomen odios, România a înființat o agenție națională împotriva traficului de persoane, ANITP. Aceasta ajută la identificarea victimelor, cărora le oferă ulterior un sprijin după repatriere.

Calitatea de membră a României în UE îi permite o cooperare mai profundă în domeniul securităţii prin intermediul agențiilor de aplicare a legii precum Europol și Eurojust, precum și prin mandatul european de arestare.

Odată ce suspecții traficanți își aduc victimele pe teritoriul britanic, aceștia sunt reținuți de ofițerii de frontieră britanici, datorită informaţiilor distribuite prin intermediul unui grup de lucru România-Regatul Unit, care a fost înființat.

Agenția antitrafic din România arată că Marea Britanie a depășit Germania în 2018 ca destinație principală pentru traficul de sclave sexuale.

Combaterea hărțuirii sexuale nu-i prea interesează pe deputații Parlamentului European

Purtătorul de cuvânt al agenției, Mihai Şerban, a afirmat că Regatul Unit este în prezent țara principală de destinație, cu 114 victime identificate ale comerțului sexual.

Serban a adăugat că în prezent nu era clar de ce Marea Britanie a devenit o destinație-cheie.

Studiul nu este complet, susţine Serban, deoarece ia în calcul doar victime „identificate”, însă amploarea traficului clandestin este aproape imposibil de cuantificat.

Potrivit Unseen UK, o organizație de caritate care oferă o linie de asistență pentru victimele sclaviei moderne, numărul estimat de românce ajunse sclave în Marea Britanie a depășit deja 1.200.

Este timpul ca țările occidentale să își asume responsabilitatea, insistă Şerban, având în vedere că acolo există cererea pentru victime. Traficul de persoane la o scară atât de mare, fără teama de pedeapsă, nu ar fi posibilă fără o cerere specializată, a adăugat el.

Activiştii din București și Londra susțin că autoritățile române nu oferă sprijin suficient victimelor după salvarea lor de poliție și după revenirea lor în România.