Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Moldova: Dezastru pe toate liniile, până și numărul doctoranzilor este în scădere

Încă o veste proastă: în anul trecut numărul doctoranzilor a înregistrat o scădere de 3,3 la sută în comparație cu cel din anul 2017.
Sputnik

Deja de câțiva ani, în Republica Moldova numărul celor care fac studii în învățământul superior este în scădere. Lumea își părăsește țara, inclusiv tinerii care vor să învețe la universitate. Ei nu renunță la visul lor de a învăța, ci merg să învețe peste hotare.

Un nou fenomen extrem de grav în Moldova: Emigrează nu doar indivizii, ci familii întregi

Așa cum era de așteptat, este în descreștere și numărul doctoranzilor. Biroul Național de Statistică ne anunță în raportul "Activitatea de doctorat şi postdoctorat în anul 2018" că în anul 2018 numărul total de doctoranzi a constituit 1569 de persoane, dintre care 98 la sută (1540 de persoane) au urmat programe de doctorat superior (ciclul III). Trei sferturi din total doctoranzi erau înscriși la forma de învățământ cu frecvență redusă (75,6%).

Comparativ cu anul 2017, numărul total de doctoranzi s-a diminuat cu 3,3%, cu diferențe pe forme de învățământ. În timp ce în cazul învățământului cu frecvență redusă s-a înregistrat o scădere cu 5,7%, la învățământul cu frecvența ‒ o creștere cu 5,2%.

Deficit de ingineri, agronomi și tehnologi, exces de juriști, jurnaliști, sociologi și economiști  

Și micșorarea numărului de doctoranzi pentru anul 2018 nu este singura veste proastă. La fel de rău este că foarte puțin dintre cei care au decis să-și facă doctoratul au ales științe inginerești, agricole și tehnologii.

Incredibil: Câți ani trebuie să muncească un moldovean cu venituri medii pentru o locuință

Mai exact, o jumătate din numărul total de doctoranzi s-a înscris la specialitățile din domeniul științelor sociale și economice (794 de persoane sau 50,6%). Totodată, în cadrul acestui domeniu științific 35% dintre doctoranzi studiau științe juridice, 24%  ̶  științe economice, 21%  ̶  științe ale educației, 17%  ̶  științe sociale și jurnalism, și alte (științe militare și informații (3%)).

Mai puțin căutate de doctoranzi sunt domeniile științe inginerești şi tehnologii (6,4%) și științe agricole (2,1%).

Altfel spus, vom avea doctori doar în domeniul meseriilor formate din consumatori, de producători - mult mai puțin, dacă nu aproape deloc.

Și la ce ne-ar trebuie ingineri și agronomi, dacă noi nu avem nici măcar intenția ca să producem și noi ceva, dacă avem iluzia că putem să consumăm la infinit, fără a produce.

Aceste date statistice sunt o hârtie de turnesol care arată nu doar starea reală și la zi a economiei și societății moldovenești, ci și faptul că aceasta nu are nicio perspectivă de asanare. Viitorul nostru este să consumăm în continuare, să fim milogi, slugi și chiar sclavi, nu producători, adică nu stăpâni, nu domni.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu cea a redacției.