Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Mitingul de 1 mai: PSRM a pus punctul pe ”i” în cazul alegerilor anticipate

Cu lozinci ”Pace”, ”Mai”, ”Muncă”, ”Salarii și pensii decente”, participanții la marș au adus un omagiu oamenilor muncii. La acest eveniment s-au alăturat președintele țării Igor Dodon și câțiva deputați din Duma de Stat a Federației Ruse.
Sputnik

CHIȘINĂU, 1 mai – Sputnik. Membrii și simpatizanții Partidului Socialiștilor din Republica Moldova au participat astăzi, 1 mai, de Ziua internațională a solidarității oamenilor muncii Marșul echității sociale. La acest eveniment s-au alăturat președintele țării Igor Dodon și câțiva deputați din Duma de Stat a Federației Ruse.  

Cu lozinci ”Pace”, ”Mai”, ”Muncă”, ”Salarii și pensii decente”, participanții la marș au adus un omagiu oamenilor muncii. La sfârșitul manifestării, participanții la Marșul echității sociale au adoptat o Rezoluție în care au anunțat despre faptul că susțin acțiunile președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, și ale Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, întru promovarea ideilor pentru echitate socială, a păcii interetnice și egalității.

PSRM o va înainta pe Zinaida Greceanîi la funcția de președinte al Parlamentului

”Reprezentanții noștri au apărat drepturile sociale ale cetățenilor din tribuna Parlamentului Republicii Moldova, în comisiile parlamentare, în Consiliul Municipal Chișinău și în alte instituții de stat, în instanțele de judecată”, se spune în Rezoluția adoptată la mitingul socialiștilor.

Manifestanții și-au exprimat convingerea de necesitatea creării unei coaliții durabile și funcționale în Parlament, precum și a unui Guvern stabil, în vederea implementării programului socio-economic, propus de socialiști: educație și asistență medicală la prețuri accesibile și de înaltă calitate, atragerea investițiilor străine din Est și Vest, crearea de noi locuri de muncă, salarii și pensii decente.

”Suntem convinși că orice adoptare a legilor anti-oligarhice este posibilă numai în cadrul unei coaliții de guvernare stabile. În caz contrar, țara noastră se va confrunta cu un nou haos și sărăcire. Considerăm că nu poate fi creată nicio coaliție cu prețul renunțării la  principiile fundamentale ale PSRM și ale programului electoral, pentru care au votat 440 de mii de alegători. În cazul în care nu sunt acceptate cerințele juste ale Partidului Socialiștilor, considerăm că singura soluție este organizarea alegerilor parlamentare anticipate”, se spune în Rezoluția adoptată la mitingul organizat de PSRM cu ocazia Zilei internaționale a muncii.

Consiliul Republican al PSRM a înaintat, la 12 aprilie, trei blocuri de subiecte pentru formarea majorității parlamentare și participarea PSRM la guvernare:

  • Blocul 1 – pachetul de legi pentru adoptare în mod prioritar. Anularea legii care pune pe umerii cetățenilor responsabilitatea pentru recuperarea banilor furați din bănci. Crearea unei anchete parlamentare privind investigarea fraudei bancare. Politică socială activă: indexarea pensiilor de 2 ori pe ani, instituirea capitalului matern. Politica echilibrată în domeniul relațiilor interetnice. Adoptarea în redacție nouă a Legii cu privire la funcționarea limbilor pe teritoriul țării și oferirea limbii ruse a statutului de limbă de comunicare interetnică. Adoptarea pachetului de legi cu privire la statutul UTA Găgăuz-Yeri.
  • Blocul 2 – consolidarea instituțiilor statului. PSRM propune să se revină la împuternicirile președintelui țării, în special la ceea ce ține de prerogativele cu privire la securitatea statului, revenirea SIS în subordinea prezidențială și trecerea la forma de guvernare prezidențială.
  • Blocul 3 – partajarea responsabilității în procesul de guvernare. PSRM consideră just ca funcția de președinte al Legislativului să revină formațiunii cu cele mai multe mandate în Parlament. La această funcție partidul o va înainta pe Zinaida Greceanîi. PSRM va insista ca în următorul Guvern să-i revină domeniile politicii externe și apărării.