Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cum solicităm compensații bănești pentru copii în cadrul Programului ”Prima Casă”

Guvernul va oferi compensații și copiilor născuți ulterior în familiile beneficiare ale Programului ”Prima Casă”.
Sputnik
Cum solicităm compensații bănești pentru copii în cadrul Programului ”Prima Casă”

Peste 500 de familii au primit deja compensații pentru copii în cadrul Programului Guvernamental ”Prima Casă”. Vorbim despre o parte dintre banii pe care statul îi întoarce băncii, în locul beneficiarilor creditului ipotecar. Detalii despre această procedură a oferit, în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”, Ina Darii, șefa Serviciului de Deservire a Programelor de Stat, Ministerul Finanțelor.

Beneficiarii Programului ”Prima Casă 1” și ”Prima Casă 2” pot solicita compensații pentru copii. Guvernul achită 10% din prețul locuinței achiziționate pentru familiile cu un copil, 25% – pentru familiile cu doi copii, 50% – pentru familiile cu trei copii. În cazul familiilor cu patru sau mai mulți copii, statul întoarce băncii integral creditul ipotecar, fără dobânzi.

Pentru a solicita compensații pentru copii, beneficiarii ”Prima Casă 1” și ”Prima Casă 2” trebuie să aplice la Programul ”Prima Casă 3”. Procedura poate fi făcută doar on-line, pe pagina web: primacasa.gov.md. Primul pas este înregistrarea și autentificarea la compartimentul ”Compensații Prima Casă”.

”După înregistrare, în compartimentul ”Compensații Prima Casă”, persoana va avea posibilitatea să completeze on-line cerea de solicitare a compensațiilor pentru copii. La cerere trebuie de atașat cele trei contracte semnate în cadrul programului ”Prima Casă 1” sau ”Prima Casă 2” – contractul de credit, contractul de ipotecă și contractul de vânzare-cumpărare. De asemenea, va încărca copiile buletinelor de identitate ale soților, certificatelor de căsătorie sau divorț și certificatelor de naștere a copiilor. În decurs de trei zile lucrătoare, specialiștii Ministerului Finanțelor analizează corectitudinea cererii depuse. Apoi, este demarată procedura de validare a cererii, care durează 65 de zile. Ministerul Finanțelor va transfera banii direct băncii care a acordat creditul ipotecar”, a explicat Ina Darii.

Dacă în familie se mai naște un copil sau unul dintre copii atinge vârsta majoratului, atunci Ministerul Finanțelor recalculează indemnizațiile.

Autor: Maria Dimineț