Sport

Reacția FIFA și UEFA după anunțul lui Pavel Cebanu de a pleca din funcție

Actualul președinte al forumului fotbalistic din țară este felicitat de președintele FIFA Gianni Infantino și cel UEFA, Aleksander Ceferin. Oficialii au apreciat munca depusă la cârma federației din ultimii 22 de ani și consideră că Pavel Cebanu are mai multe merite deosebite pentru promovarea fotbalului la nivel național și internațional.
Sputnik

Președinte FMF Pavel Cebanu a luat o decizie neașteptată pentru mai multă lume și a decis să-și încheie activitatea în calitate de conducător al asociației după ce a fost reales de 6 ori consecutive în această postură. Care este motivul pentru care oficialul s-a retras la jumate de mandat și nu a făcut acest pas mai devreme sau până la sfârșitul perioadei regulamentare de patru ani în funcția de președinte, deocamdată nu se cunoaște.

Echipa națională de fotbal a Moldovei pleacă la Madrid, la campionatul F4F

Cebanu însă potrivit comunicatului  plasat luni pe saitul fmf.md a lăsat să se înțeleagă că fotbalul moldovenesc are nevoie de un nou suflu, de o altă viziune, pentru progres și promovarea fotbalului în masă. Zvonurile precum că acastă decizie a fost una influențată de un factor politic sau de alt ordin la moment nu se adeveresc.

Aleksander Ceferin menționează în scrisoarea adresată dlui Pavel Cebanu următoarele  "Numai faptul că Moldova are o ligă de fotbal unită, în ciuda crizei politice continue, este cea mai remarcabilă recunoaștere a modului în care sportul poate uni oamenii și îi poate ajuta să-și depășească temerile și diferențierile.Familia Europeană de fotbal a fost mândră și onorată să aibă un partener de încredere în persoana dvs. pe parcursul a mai mult de două decenii", a menționat președinte UEFA.

De menționat că Pavel Cebanu a demonstrat mult caracter și determinare în decursul mandatului său reușind să gestioneze momente foarte tensionate. Naționala Moldovei în anul 2002 risca să nu poată găzdui meciurile pe teritoriul Republicii Moldova ceea ce ar fi afectat imaginea țării de o manieră gravă. Efortul depus de federație de a se juca partidele la Tiraspol chiar și după ce ex-președintele Vladimir Voronin nu a fost lăsat să treacă pe 2 aprilie 2003 în regiunea Transinstreană pentru a viziona meciul cu Olanda, poate fi considerat un succes. Fotbalul a fost protejat de influența politicului iar Pavel Cebanu a fost obiectiv și a promovat intersul tuturor cluburilor din țară, fie vorba de echipele din stânga Nistrului, cele din capitală sau aste regiuni ale țării. La moment mai multe meciuri de importanță națională sau internațională se joacă în Tiraspol, Orhei, Chișinău, Hâncești.

O altă performanță remarcabilă a lui Pavel Cebanu rămâne infrastructura pe care o lasă următorului Președinte. De remarcat că în 1997 Cebanu prelua FMF fără a avea o bază de pregătire a loturilor naționale sau vre-un teren artificial. Astăzi, asociația posedă un Centru de Pregătire a Selecționatelor de invidiat chiar și pentru țările vecine. Baza sportivă de la Vadă-lui-Vodă pe o suporafață de 6 ha, are două terenuri naturale, o tribună dublă pentru 1200 de spectatori și un hotel cu 36 de camere.

Află cine va merge la finala Ligii Campionilor prin programul Fotbal Pentru Prietenie

Mai mult decât atât, eforturile depuse de FMF, a făcut posibil de a construi Complexul Sportiv "Futsal Arena FMF", unul dintre cele mai moderne edificii sportive din Republica Moldova. Situat la doar 12 km de oraşul Chişinău, sala poate găzdui diverse competiții fotbalistice şi sportive naţionale şi internaţionale. În Republica Moldova cu suportul federației au fost construite 430 de mini-terenuri artificiale. Chiar dacă fondurile în mare parte au fost oferite de instituțiile internaționale fotbalistice capacitatea de absorbție ale acestor ajutoare financiare reprezintă un succes exclusiv al FMF.

În acest sens Președintele FIFA, Gianni Infantino, i-a transmis un mesaj călduros lui Pavel Cebanu "Din numele comunității fotbalistice internaționale, vreau să vă felicit și să vă mulțumesc pentru angajamentul extraordinar și pentru toate proiectele în care v-ați implicat, nu doar la conducerea FMF timp de 22 de ani, dar și pentru binele fotbalului internațional. Prin toate activitățile dvs., în calitate de membru al Comitetului de Fotbal FIFA, între anii 2007 – 2012, și membru al Comitetului de Organizare al Campionatului Mondial FIFA U-17, între anii 2012 – 2017, ați avut o contribuție importantă la dezvoltarea sportului nostru și promovarea fotbalului în lume" a coinchis oficialul.

În una dintre emisiunii Sport la Radio Sputnik Moldova, Pavel Cebanu, a menționat că regretă că unele așteptări ale sale nu au fost confirmate. Șeful forumului fotbalistic a lăsat să se înțeleagă că din dorința mare a de a implica oamenii din lumea fotbalului în activitatea federației pe alocuri a eșuat. Promovarea tinerilor în funcția de antrenori la loturile naționale de juniori și tineret nu au fost cele mai inspirate. Șansa pe care le-a oferit-o federația mai multor foști jucători de a se lansa în cariera de antrenori sau posturi cheie a instituției  nu a fost fructificată la maxim. 

Campionatul European de Fotbal 2020 - UEFA a dezvăluit mascota oficială (Video)

În plus, Pavel Cebanu a fost printre puținii președinți de federație din Europa care a luptat deschis cu mafia pariurilor și a recunoscut prezența acestui fenomen într-o anumită perioadă în Republica Moldova. FMF a promovat chiar adoptarea unei legi care să stipuleze drept infracțiune meciurile trucate. Din câte se pare Cebanu a fost câștigător. Unele personaje acuzate de acest fenomen a părăsit țara.

În rest Pavel Cebanu, s-a remarcat în decursul celor 22 de ani și prin faptul că a știut să construiască o relație de foarte multe ori impecabilă cu presa sportivă. A fost printre puținii conducători de federație care a încurajat și a susținut financiar deplasarea jurnaliștilor la meciurile naționalei în străinătate iar multe partide disputate de tricolori în afara țării au fost transmise la TV cu suportul excvlusiv al FMF.

Va reuși oare viitorul președinte FMF să păstreze această relație cu presa, să continue dezvoltarea infrastructurii și să promoveze fotbalul în condițiile în care Republica Moldova este printre puținile țări post - sovietice care nu stimulează sub nici-o formă finanțatorii echipelor de fotbal, rămâne de văzut ?!

Pe data 22 mai Congresul FMF va anunța numele noului președinte FMF. 


Autor: Dumitru Chitoroagă