Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Fără vize în UE: Câți moldoveni s-au bucurat de regimul liberalizat de vize

La 28 aprilie 2019, Republica Moldova marchează cinci ani de când are regim liberalizat de vize cu Uniunea Europeană.
Sputnik

CHIȘINĂU, 24 apr – Sputnik. În cei cinci ani, peste 6 milioane de traversări ale cetățenilor moldoveni au fost înregistrate la ieșirea din țară prin punctele de trecere situate la hotar cu România și Aeroportul Internațional Chișinău.

Totodată, potrivit datelor prezentate de secretarul de stat la Ministerul de Externe și Integrare Europeană, în această perioadă, de regimul liberalizat de vize au beneficiat peste 2 milioane de cetățeni ai Republicii Moldova.

În ce condiții Moldova ar putea să revină la regimul de vize cu UE

În același timp, potrivit datelor Agenției Europene pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (Frontex), în perioada respectivă de timp au fost înregistrate circa 0,3% cazuri de refuz de intrare și 0,5% cazuri de ședere ilegală. Motivul principal care a dus la nepermiterea trecerii hotarului UE este neconfirmarea scopului de călătorie, insuficiența mijloacelor financiare și depășirea termenului legal de ședere în statele membre.

Liberalizarea regimul de vize pentru cetățenii Republicii Moldova este prevăzută de Regulamentul UE nr.259/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 3 aprilie 2014 prin care a fost modificat Regulamentul nr. 539/2001 de stabilire a listei țărilor terțe ai căror resortisanți trebuie sau nu să dețină viză pentru trecerea frontierelor externe ale UE, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Liberalizarea regimului de vize permite călătorii fără vize pentru o perioadă de până la 90 de zile în decurs a 180 de zile. În perioada de 90 de zile pot fi efectuate mai multe călătorii, iar pentru a verifica dacă nu a fost depășită perioada autorizată poate fi utilizat ”calculatorul” de ședere în spațiul Schengen.

Călătoriile în cadrul regimului liberalizat de vize nu oferă dreptul la muncă, studii, reîntregirea familiei sau alte scopuri care presupun ședere pe termen lung. În acest sens este necesar în continuare de solicitat vize naționale ale statelor UE, în baza cărora ulterior vor fi solicitate permise de ședere.

Pentru călătorii în regim liberalizat de vize este necesar un pașaport biometric, valabil cel puțin 6 luni de la data reîntoarcerii în țară.