Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Conducerea ANI: Care ar fi motivul numărului mic de inspectori de integritate

Vicepreședintele ANI, Lilian Chișcă, a vorbit în studioul Radio Sputnik Moldova la ce etapă se află autoritatea de integritate privind ocuparea posturilor de inspectori de integritate. Funcționarul a spus că din cei 43 de inspectori, doar 9 activează.
Sputnik
Conducerea ANI: Care ar fi motivul numărului mic de inspectori de integritate

Lilian Chișcă a declarat că impactul și volumul de lucru care este pus pe sarcina acestor inspectori este foarte mare și că s-au acumulat mai multe petiții și sesizări pentru a fi examinate. În acest sens capacitatea ANI la moment nu este la o sută de procente pentru exercitarea competențelor și atribuțiilor date prin lege. Totuși, cei 9 inspector fac față lucrurilor și provocărilor pe care le au examinând volumul mare de petiții și sesizări pe care le au în executare.

Totodată el a mai spus că funcția de inspector este una nouă în sistemul de integritate din Moldova, iar condițiile impuse pentru ocuparea unei funcții de inspector sunt mai riguroase și responsabile decât pentru alte categorii de angajați.

Funcționarul a adăugat că deși salariul pentru un inspector de integritate este unul atractiv și condițiile de lucru sunt mult mai bune se atestă o situație inexplicabilă întrucât numărul de candidați nu este atât de mare pentru ocuparea acestei funcții.

"Unul din motive ar fi și promovarea testului la poligraf, care pe mulți după părerea mea îi sperie, dar această procedură ne oferă posibilitatea să facem o analiză profundă despre profilul viitorului inspector de integritate", a precizat Lilian Chișcă.

În 2016, Parlamentul a votat în lectură finală aşa numitul „pachet de integritate” format din trei legi: Legea cu privire la Autoritatea Naţională de Integritate, Legea privind declararea averii şi intereselor personale şi Legea pentru modificarea şi completarea unor acte legislative. Chiar dacă legile sunt în vigoare, ANI nu este complet funcţională. Această instituție are conducere, a fost constituit consiliul de integritate, dar nu au fost desemnaţi toți inspectorii de integritate.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș