CHIȘINĂU, 18 apr – Sputnik. Începând din a doua jumătate a anului 2016, peste 6 mii de bărbați din Republica Moldova au putut fi alături de copilul nou-născut. Aceștia au beneficiat de dreptul la un concediu paternal de 14 zile calendaristice, iar pe perioada concediului au primit o indemnizație paternală, care este achitată din bugetul asigurărilor sociale de stat.
Indemnizația paternală se acordă tatălui, salariat asigurat, la îndeplinirea următoarelor condiții: dacă confirmă stagiul total de cotizare de cel puțin 3 ani sau de cel puțin 9 luni, realizat în ultimele 24 de luni premergătoare datei nașterii copilului; dacă i s-a acordat, la cerere, concediu paternal la unitatea de la locul de muncă de bază în primele 56 de zile de la data naşterii copilului; dacă a realizat un venit asigurat la locul de muncă de bază în ultimele 3 luni premergătoare lunii nașterii copilului.
Cererea pentru stabilirea indemnizației paternale se depune la Casa Teritorială de Asigurări Sociale de la locul de domiciliu ori la Casa teritorială în a cărei rază de deservire se află unitatea de la locul de muncă de bază. Cererea se poate depune şi în mod electronic pe site-lui Casei Naţionale de Asigurări Sociale (www.cnas.md) sau pe portalul guvernamental (www.servicii.gov.md). Solicitarea pentru acordarea indemnizaţiei paternale trebuie să fie depusă în termen de 30 de zile din data acordării concediului paternal, în caz contrar indemnizaţia nu se stabileşte.
În ţara noastră concediul paternal a fost instituit în 2016, când au fost operate modificări la Codul Muncii.