Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Vor avea oare loc alegeri parlamentare anticipate în Moldova

Expertul din cadrul Institutului Internațional de Studii Politice și Umanistice, Vladimir Bruter, spune la ce poate duce criza politică din țară.
Sputnik

CHIȘINĂU, 16 apr – Sputnik. În Moldova se vorbește tot mai des de alegeri parlamentare anticipate, însă-i puțin probabil ca acestea să schimbe semnificativ situația politică din țară, susține expertul din cadrul Institutului Internațional de Studii Politice și Umanistice, Vladimir Bruter.

Deputații socialiști, aproape in corpore, la Moscova: Cum explică Vasile Bolea

„Consider că alegerile anticipate nu vor rezolva nimic. În general, alegerile anticipate pot uneori să soluționeze situația, atunci când aceasta depinde de câteva procente din voturi. În Moldova au avut loc de câteva ori alegeri anticipate, însă ele în fond nu au schimbat nimic radical. Alegerile anticipate reprezintă o ultimă șansă, însă alegătorii deja și-au spus foarte clar cuvântul referitor la politicienii pe care ei îi susțin astăzi”, a spus Bruter.

Imposibilitatea temporară de a forma Guvernul, din cauza neînțelegerii partidelor, nu este deloc o tragedie politică, afirmă expertul.

„Problema nu constă în alegeri și nici în coaliție. Este clar că o coaliție în sensul deplin al cuvântului nu va fi. A trecut timp puțin. În Germania guvernul a fost creat pe parcursul a șase luni, în Olanda a durat aproape un an, iar în Belgia țara a existat aproape doi ani fără un guvern legitim”, a menționat politologul.

Totodată, Bruter nu consideră că în Moldova este imposibilă crearea unei coaliții. Experiența mondială demonstrează că uneori guvernul este format din mai multe partide, inclusiv din cele antagoniste unul față de altul.

ACUM nu crează coaliție de guvernământ cu PSRM. Discuții până pe 25 aprilie - Video

„Cred că președintele, ca exponent al celui mai legitim organ al puterii din Moldova, trebuie să spună că el conștientizează complexitatea acestui proces și că nu va dizolva Parlamentul atât timp cât există măcar o cât de mică șansă de a forma o majoritate și, calm, să le acorde forțelor politice timp pentru a găsi un compromis pe care ar fi gata să-l accepte cu toții. În țările din Europa de Nord se creează situații în care guvernul este format din 10 partide și nu este nimic insurmontabil în asemenea caz”, a concluzionat expertul.

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>