Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Interdicția comercializării ţigărilor lângă şcoli şi spitale este constituțională

Magistraţii Curţii Constituţionale au decis că interdicția comercializării produselor din tutun în apropierea instituțiilor de învățământ şi a instituțiilor medico-sanitare este constituțională.
Sputnik

CHIȘINĂU, 9 apr – Sputnik. Curtea Constituțională a pronunțat o hotărâre privind constituționalitatea art.25 alin. (6) din Legea privind controlul tutunului. La originea cauzei a stat sesizarea depusă de către un fost deputat.

E posibil un vid de putere în Moldova după alegeri? Curtea Constituțională dă răspunsul

Autorul sesizării a pretins că norma contestată nu asigură o concurență loială între comercianți, deoarece, deși interzice comercializarea produselor din tutun și a produselor conexe la o distanță mai mică de 200 metri de instituțiile de învățământ și instituțiile medico-sanitare, această interdicție este aplicată doar în cazul unităților comerciale a căror suprafață comercială este mai mică de 20 metri pătrați, fără a se răsfrânge asupra unităților comerciale cu suprafață mai mare. 

Pentru argumentarea necesității menținerii în versiunea existentă a prevederilor art.25 alin. (6) din Legea 278/2007, reprezentanții Parlamentului (dl Valeriu Cuciuc) și ai Guvernului ( Eduard Serbenco și Ion Șalaru), au adus argumentele de rigoare, privind necesitatea protecției sănătății copiilor și tinerilor, despre impactul care îl are asupra prevalenței fumatului la adolescenți și accesibilitatea crescută a produselor de tutun prin intermediul gheretelor.

Astfel, Curtea Constituțională a respins sesizarea depusă. Curtea a recunoscut constituțional art.25 alin. (6) din Legea privind controlul tutunului.