Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Preşedintele Moldovei: Nu putem admite repetarea evenimentelor din 7 aprilie 2009

Şeful statului a menţionat că evenimentele de acum zece ani au dus la distrugerea instituțiilor de stat, la profanarea simbolurilor țării, la haos la scară națională.
Sputnik

CHIŞINĂU, 7 apr – Sputnik. Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, consideră că nu poate fi admisă o repetarea a evenimentelor din 7 aprilie 2009. El a scris despre acest lucru într-o postare pe pagina sa de Facebook.

"Zece ani grei au trecut de la acea tentativă de lovitură de stat, când a fost scrisă una din paginile negre din istoria recentă a Republicii Moldova", a scris Dodon.

Preşedintele a menţionat că declanșarea urii și a frustrării din partea celor care au pierdut alegerile din 2009 „a dus la distrugerea instituțiilor de stat, la profanarea simbolurilor țării, la haos la scară națională”.

„Consider că un alt 7 aprilie, rușinos și fără sens, nu trebuie să se mai repete. E o lecție dură pentru noi toți. Și, în general, consider că a trecut vremea de aruncat pietre. E vremea de adunat pietre pentru a zidi, pentru a edifica, pentru a crea un viitor mai bun pentru această țară, pentru întreaga societate”, a subliniat Dodon.

7 aprilie 2009 în imagini: 10 ani de la protestele violente

Şeful statului afirmă că, după zece ani de la evenimentele din 7 aprilie, a venit timpul să întoarcem această pagină politică din istoria Republicii Moldova şi să deschidem un nouă – „una mai luminoasă, mai optimistă, mai plină de speranță, scrisă cu mai multă responsabilitate și grijă de oameni. Și așa vom face, cu înțelepciune și cumpătare în decizii și acțiuni”, a spus Dodon.

Drept pretext pentru protestele din 7 aprilie 2009 au servit rezultatele alegerilor parlamentare din 5 aprilie 2009, câștigate de Partidul Comuniștilor. Nemulțumită de rezultatele alegerilor, care au fost recunoscute de către observatori ca fiind deschise și corecte, opoziţia a organizat acțiuni de protest care au degenerat pe în dezordini în masă. În urma violenţelor au fost devastate atunci clădirile Parlamentului şi Preşedinţiei.

Coaliţia venită la putere în urma acestor proteste a reparat în scurt timp clădirea Legislativului, însă nu au mai fost suficienţi bani şi pentru cea a administraţiei prezidenţiale.

Lucrările de reparație a sediului Președinției au început în luna februarie trecut. Palatul prezidențial a fost renovat cu suportul financiar al Turciei, în urma unei înţelegeri a preşedintelui Igor Dodon cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.