Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Statul mai face un pas pentru a încuraja tinerii pedagogi să se angajeze la muncă

Tinerii pedagogi din Moldova vor beneficia de indemnizațiile acordate de stat în decurs de trei ani după absolvirea instituției, dacă se vor angaja conform specialității.
Sputnik

CHIȘINĂU, 4 apr – Sputnik. Studenții care au absolvit facultățile de pedagogie vor beneficia de indemnizația de 120 de mii de lei la angajare nu doar în anul absolvirii, dar și în decurs de trei ani după absolvirea instituției de învățământ, potrivit unei hotărâri de Guvern.  

Prin extinderea perioadei de oferire a indemnizațiilor de angajare tinerilor specialiști, Guvernul dorește să asigurare instituțiile de învățământ cu cadre didactice calificate.

Salariile pedagogilor ar putea fi majorate, începând cu 1 septembrie. Vezi cu cât

”Anul trecut, am majorat indemnizația unică la debut de carieră a celor care intră în profesia de pedagog până la 120 mii de lei. Extindem și termenul în care tinerii pedagogi se pot angaja în câmpul muncii și beneficia de acest suport. Cred că această profesie va deveni tot mai atractivă”, a declarat premierul în exercițiu Pavel Filip.

Proiectul prevede repartizarea în câmpul  muncii, în funcție de necesitățile statului, a tinerilor specialiști, care şi-au făcut studiile în instituțiile de învățământ  superior și profesional tehnic post-secundar, atât în grupele cu finanțare de la bugetul de stat cu frecvență, cât și cu frecvență redusă.

Indemnizația pentru tinerii pedagogi încadrați în sistem constituie 120 de mii de lei pentru absolvenții instituțiilor de învățământ superior şi 96 de mii de lei pentru absolvenții instituțiilor de învățământ profesional tehnic post-secundar. Ajutorul se achită etapizat: prima tranșă – în termen de o lună de la data angajării în funcţie, a doua – la expirarea unui an de activitate și a treia – la expirarea a 3 ani de activitate în funcţie.

În anul de studii 2018 – 2019, sunt circa 2 000 de posturi didactice vacante în instituțiile de învățământ din țară.