CHIȘINĂU, 1 apr – Sputnik. Până în anul 2021, Uniunea Europeană va interzice comercializarea veselei de unică folosință din plastic, potrivit unui comunicat al Parlamentului European, publicat după ce proiectul de lege respectiv a fost votat în cadrul sesiunii plenare a acestei structuri.
„Noile reglementări interzic în totalitate produsele din plastic de unică folosință pentru care există deja materiale alternative. Printre aceste produse se numără bețișoarele pentru urechi, tacâmurile, farfuriile, paiele și bețele pentru baloane”, se spune în comunicatul de presă, în care se precizează că legea a fost susținută de 560 de deputați ai Parlamentului European, 35 fiind împotrivă.
Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege trebuie să fie aprobat formal de către Consiliul țărilor Uniunii Europene, iar acest lucru ar urma să se întâmple în următoarele săptămâni, a precizat pentru RIA Novosti o sursă din cadrul UE.
Potrivit datelor Comisiei Europene, peste 80% din deșeurile din oceane îl constituie plasticul. Mărfurilor ce cad sub incidența noii legi le revine 70 la sută din tot volumul deșeurilor din oceanul planetar.
Din cauza perioadei îndelungate de degradare, plasticul se acumulează în mări, oceane și pe plajele din întreaga lume. Deșeurile din plastic pot fi găsite în corpul viețuitoarelor acvatice, inclusiv în pești.
Dar ce se întâmplă în Moldova?
În Republica Moldova, vesela din plastic va fi interzisă din 1 ianuarie 2021.
Parlamentarii au decis nu doar să țină pasul cu timpul, ci chiar să anticipeze lucrurile. Dacă Moldova nu ar fi adoptat această lege, oare producătorii occidentali de plastic nu ar fi fost tentați cumva să-și transfere la noi utilajele pentru producerea acestor deșeuri din polietilenă și propilenă?
Când proiectul de lege era în stadiu de elaborare, se presupunea introducerea unor amenzi pentru utilizarea și vânzarea veselei de unică folosință din plastic. De exemplu, pentru persoanele fizice – de la 3 până la 4,5 mii de lei; pentru persoanele juridice – de la 6 până la 12 mii de lei sau în mărimea egală cu valoarea lotului de marfă, însă nu mai puțin de 240 de unități convenționale (12 mii de lei). Însă în varianta finală a proiectului de lege, publicat pe site-ul Parlamentului, se menționează că decizia definitivă privind termenele de introducere a modificărilor în Codul contravențional rămâne pe seama Guvernului.
Obiectele din plastic care nu sunt reciclabile constituie o sursă enormă de deșeuri periculoase. La procesare, plasticul emană gaze toxice, iar perioada de descompunere a obiectelor din plastic oscilează între 100 și 400 de ani.