Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Pleci la muncă peste hotare? Iată ce acte trebuie să soliciți de la agenția intermediară

Dacă ați decis să plecați la muncă în străinătate, înainte de a accepta oferta analizați-o cu atenţie și asigurați-vă că agenția intermediară are toate actele în regulă.
Sputnik
Pleci la muncă peste hotare? Iată ce acte trebuie să soliciți de la agenția intermediară

Cetățenii care au decis să meargă la muncă peste hotare, apelând la ajutorul unei agenții intermediare, trebuie să se asigure că aceasta activează legal și are toate actele în regulă. Directorul executiv al Centrului Internațional „La Strada”, Ana Revenco, a enumerat, în cadrul emisiunii „La Ordinea Zilei” de la Radio Sputnik Moldova, care sunt actele pe care trebuie să le dețină obligatoriu o agenție care prestează servicii de facilitare a plasării în câmpul muncii peste hotare, dar și ce trebuie să cunoască cetățenii pentru a nu ajunge victime ale exploatării prin muncă.

Potrivit Anei Revenco, agenția intermediară trebuie să dispună de o licență care îi permite plasarea cetățenilor Republicii Moldova în câmpul muncii, veridicitatea căreia poate fi verificată la Camera de Licențiere. Totodată, aceasta trebuie să dețină și un acord care demonstrează colaborarea cu angajatorul de peste hotare.

„Agențiile care au licență în domeniul facilitării muncii peste hotare trebuie să demonstreze că au și un acord cu potențialul angajator din țara de destinație. Acestea sunt actele ce trebuie verificate”, a declarant directorul executiv al Centrului Internațional „La Strada”, Ana Revenco.

Mare atenție și la contractual care vă este înmânat pentru a fi semnat.

„Multe agenții oferă contracte de mediere și nicidecum de angajare. Vreau să subliniez că, de obicei, valabilitatea acestor contracte este de doar trei săptămâni. Mai mult, aceste contracte prevăd un șir de obligațiuni pentru potențialul angajat fără a prevedea vreo obligativitate pentru agenția intermediară față de angajat. Odată semnate aceste contracte, oamenii își iau angajamentul să achite anumite sume de bani sau chiar să meargă la un loc de muncă despre care nu cunosc nimic”, adaugă Ana Revenco.

Mai mult, cetățenii trebuie să știe că agenția intermediară nu are dreptul să perceapă nicio taxă.

Cum evităm exploatarea prin muncă peste hotare

„Fiecare agenție încearcă să obțină bani de la clienți. Ei nu au dreptul să perceapă bani pentru facilitarea plasării în câmpul muncii, dar, de multe ori, la noi se percep taxe pentru perfectarea actelor sau pentru verificarea candidaturii, etc”, adaugă Ana Revenco.

De precizat că, doar în anul 2018, 240 de moldoveni au ajuns victime ale exploatării prin muncă. Reprezentanții Centrului Internațional „La Strada” îndeamnă toți cetățenii care vor să meargă la muncă peste hotare să sune la Linia Fierbinte pentru Migrație Sigură și Anti-trafic, 0 800 77777, disponibilă zilnic între orele 8.00 și 20.00, pentru a beneficia de consilierea specialiștilor.

Autor: Silvia Zavadovschi