Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cum vor fi indexate pensiile din 1 aprilie

Din 1 aprilie, pensiile în Moldova vor fi indexate. Din acest an a fost schimbată formula de indexare a pensiilor din Moldova. Cu cât se vor majora pensiile din 1 aprilie.
Sputnik

CHIȘINĂU, 25 mart – Sputnik. Din 1 aprilie, pensiile în Moldova vor fi indexate cu 5,3 la sută. Potrivit Legii privind sistemul public de pensii, această indexare este prevăzută pentru următoarele categorii de pensii: toate pensiile stabilite şi recalculate în temeiul Legii privind sistemul public de pensii; pensiile pentru vechime în muncă; pensiile funcţionarilor publici; pensiile colaboratorilor vamali; pensiile stabilite în temeiul Legii privind protecţia socială a cetăţenilor care au avut de suferit de pe urma catastrofei de la Cernobâl; pensiile stabilite în temeiul Legii asigurării cu pensii a militarilor şi a persoanelor din corpul de comandă şi din trupele organelor afacerilor interne.

Guvernul a stabilit cu cât se vor majora pensiile din 1 aprilie

Potrivit unui proiect de hotărâre aprobat de Guvern, mărimea medie a pensiei pentru limită de vârstă se va majora cu 91,85 de lei, pensiile de dizabilitate se vor majora cu 72,07 lei, pensiile de urmaș - cu 47,25 de lei, iar pensia medie a participanților la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobâ se va majora în mediu cu 173,79  de lei.

Potrivit deciziei Guvernului, din această dată cuantumul pensiei minime pentru limită de vârstă constituie 1079,33 lei. Cuantumul pensiei minime de dizabilitate constituie: în cazul unei dizabilităţi severe – 809,50 lei; în cazul unei dizabilităţi accentuate – 755,53 lei;  în cazul unei dizabilităţi medii – 539,67 lei. În cazul în care cuantumul pensiei calculat conform legii este mai mic decât cuantumul pensiei minime pentru categoria respectivă, diferenţa dintre aceste cuantumuri se acoperă din mijloacele bugetului de stat.

Moldovenii angajați legal în Spania vor primi pensii

Din acest an a fost modificată formula de indexare a pensiilor, potrivit unei legi  aprobată de Guvern prin asumare de răspundere. Astfel, dacă până acum pensiile erau indexate în conformitate cu creșterea prețurilor pentru anul precedent, conform noii formule, acestea vor fi indexate în funcție de media creșterii prețurilor pentru ultimii 3 ani.

”Bani pentru această indexare noi avem. În primul rând în buget deja era prevăzută indexarea cu 3,2 la sută. În prezent, sunt necesare în jur de 250 de milioane de lei pentru a indexa pensiile cu 5,3 la sută și deoarece veniturile inclusiv a bugetului asigurărilor sociale de stat le depășesc pe cele planificate ne permitem acest lucru”, a declarat ministrul în exercițiu al Finanțelor, Ion Chicu.