Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Important - Cum să-ți educi copilul astfel încât acesta să ajungă un adult echilibrat

Psiholog: „Copilul este asemeni unui copac, iar părinții sunt vremea de afară. Copacul nu poate să influențeze vremea niciodată, în timp ce vremea influențează copacul mereu”.
Sputnik

Fiecare părinte vrea ca micuțul său să ajungă un adult implinit, fericit și echilibrat. Spre norocul nostru, astăzi, acces la informație este, iar bibliotecile și internetul abundă în cărți care ne învață cum să ne educăm copiii.

Așa se face că există o serie de tendințe în materie de parenting. Și dacă unele teorii spun că cei mici trebuie lăsați să faca ce vor, pentru că astfel se dezvoltă armonios, alți specialiști în cresterea copilului sustin că, dimpotrivă, parentingul autoritar este mai potrivit.

Pentru a afla care model de parenting este cel mai potrivit pentru a educa corect un copil, dar și unde greșesc părinții de azi în educația copilului, am discutat cu psihologul Ana Niculăeș.

Specialistul spune că nu trebuie să ne axăm pe anumite modele de parenting, ci să adoptăm mecanismele care sunt caracteristice familiei noastre.

Psiholog, către părinți: nu mai strigați la copiii voștri, metoda asta nu funcționează

„Nu există o rețetă universal care să ne spună cum trebuie să ne educăm copiii. Aceasta este decizia fiecărui părinte, dar părinții trebuie să conștientizeze că indiferent de metoda aplicată, își asumă anumite consecințe ale tehnicilor aplicate”, spune psihologul Ana Niculaeș.

Cert este că părinții trebuie să fie atenți pentru a nu cădea în extreme, care sunt cele mai periculoase.

„Foarte des auzim părinți care spun că își educă copiii așa cum au fost ei educați de către părinții lor. Respectiv este preluat un model care nu este eficient, care perpetuează violența fizică sau cea emoțională”, spune psihologul Ana Niculaeș.

Așa cum modelul părintelui autoritar influențează negativ dezvoltarea emoțională a copilului și modelul părinților permisivi își are consecințele sale. În lipsa unor reguli și limite, copiii crescuți după acest model pot dezvolta un comportament narcisist.

Psiholog: Nu mai dați vina pe pedagogi, educați copiii până a merge la școală

„Atunci când copilului nu-I sunt impuse anumite reguli de bază și limite, el poate ajunge un narcisit”, adaugă Ana Niculaeș.

În cadrul emisiunii „La Ordinea Zilei”, psihologul Ana Niculaeș a vorbit și despre metodele de calmare a copiilor care manifestă o criză de nervi, dar și greșelile pe care le fac părinții atunci când vine vorba de numărul și calitatea jucăriilor pe care le au copiii. Varianta integrală a emisiunii o puteți urmări mai jos.

Așa dar, indiferent de tendintele de parenting care capătă popularitate, psihologul ne recomandă să ne ascultăm instinctul de părinte atunci cand vine vorba despre copii sau să apelăm la ajutorul specialiștilor.

Autor: Silvia Zavadovschi