Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

La mai multe posturi vamale va fi instalat un sistem de supraveghere video inteligentă

La posturile vamale moldo-ucrainene: Otaci, Criva, Tudora și Vulcănești, va fi fi instalat un sistem de supraveghere video inteligentă, cu posibilitatea înregistrării automatizate a plăcuțelor de înmatriculare.
Sputnik

CHIȘINĂU, 14 mart – Sputnik. Mai multe posturi vamale de pe ambele părți ale frontierei moldo-ucrainene vor dispune de sisteme performante de supraveghere video, cu posibilitatea înregistrării automatizate a plăcuțelor de înmatriculare. În Republica Moldova, de aceste dotări vor beneficia posturile Otaci, Criva, Tudora și Vulcănești, iar pe partea ucraineană sunt vizate posturile Moghiliov-Podolsk, Mamaliga, Starokazacie, Vinogradovca și Platonovo.

Totodată, modernizării va fi supus și Centrul de monitorizare și prelucrare a datelor din cadrul Serviciului Vamal.

Vama adoptă măsuri stricte în cadrul controlului mărfurilor transportate în containere

Acestea vor fi realizate în cadrul unui proiect ce urmează a fi implementat de către Organizația Mondială pentru Migrație în Moldova. Bugetul proiectului este de 4,44 de milioane de euro, dintre care 3 552 de mii de euro sunt oferiți de UE în cadrul Iniţiativei prioritare a Parteneriatului Estic privind Managementul Integrat al Frontierei, iar 888 de mii de euro constituie cofinanțarea Guvernelor Republicii Moldova și Ucrainei.

Etapele de implementare a proiectului au fost discutate în cadrul unei întrevederi a directorului Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie, cu șeful Misiunii OIM Moldova, Lars Johan Lönnback.

Potrivit proiectului, sistemul preconizat va dispune de o serie de funcționalități avansate precum citirea plăcuțelor de înmatriculare, monitorizarea timpului de perfectare de către fiecare autoritate prezentă în post sau prelucrarea datelor privind masa și dimensiunile autocamioanelor din momentul colectării informației. Suplimentar, sistemul va permite schimbul online a acestor date între serviciile vamale ale ambelor state.

Directorul Serviciului Vamal a menționat importanța acestui proiect pentru îmbunătățirea analizei riscurilor și fluidizarea traficului.

”Această asistență va veni în completarea altor acțiuni pe care deja le-am demarat în scopul implementării conceptului de ”frontiere inteligente”. Este un proiect-pilot mult-așteptat de noi și vom promova aplicarea acestor instrumente pe tot perimetrul vamal”, a precizat Vrabie.

Șeful Misiunii OIM Moldova și-a exprimat întreaga disponibilitate de a susține toate eforturile orientate spre implementarea cu succes a proiectului.