Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Moldova: Modificări în Regulamentul Circulației Rutiere - Detalii

Guvernul va opera modificări la Regulamentul Circulației Rutiere - șoferii moldoveni vor fi obligați să țină cont și de drepturile pietonilor.
Sputnik

CHIȘINĂU, 13 mart - Sputnik. Guvernul intenționează să modifice Regulamentul Circulației Rutiere și asta pentru că automobilele parcate pe trotuare au devenit o problemă care creează obstacole pentru pietoni, în special sunt afectați părinții cu copii în cărucior, copii mici, persoanele care folosesc scaunul rulant sau cârje. Astfel, pietonii sunt nevoiți să circule pe carosabil, expunându-se pericolului, iar presa a scris de nenumărate ori la acest subiect.

Cine încalcă mai des regulile de circulație: pietonii sau automobiliști?

Guvernul propune modificarea Regulamentul Circulației Rutiere astfel ca autoturismele sau motocicletele să poată fi parcate pe trotuar doar în locurile special amenajate și să fie lăsat un spațiu de 1,5 metri pentru trecerea pietonilor. Totodată, vehiculele staționate nu trebuie să blocheze accesul la scări, rampe sau
planuri înclinate de bordură, destinate persoanelor cu dizabilități și altor grupuri cu mobilitate redusă.

”Staţionarea trebuie efectuată în conformitate cu modul indicat pe panoul adiţional 6.8.2, 6.8.3, 6.8.6 – 6.8.9, asociat indicatorului, lățimea minimă a căii de circulație lăsate la dispoziția pietonilor cu mobilitate limitată trebuie să fie de cel puțin 1,5 metri”, este scris în proiectul propus de Guvern.

Autorii au examinat practica altor state și au constat că parcarea mașinilor pe trotuare este acceptată în locuri special amenajate. Astfel, în țări ca Italia, Portugalia, dar și în majoritatea statelor din Europa de Est există o astfel de practică, în orașele vechi, aglomerate, care nu pot pune la dispoziție spațiu suficient pentru parcarea automobilelor.

Chișinău: A pus în pericol viața mai multor oameni conducând agresiv pe trotuar - Foto

În Slovacia și Polonia, parcarea este permisă cu condiția că este lăsat 1,5 metri pentru pietoni, în timp ce în România este interzisă ocuparea trotuarelor cu vehicule imobilizate, iar când staționarea este permisă, conform indicatoarelor și marcajelor, pietonilor trebuie să le fie lăsat la dispoziție un spațiu de cel puțin un metru.

Potrivit notei informative, la elaborarea documentului s-a ținut cont de Strategia Națională pentru Siguranța Rutieră, dar și de campania lansată de organizațiile persoanelor cu dizabilități și a părinților cu copii mici ”Chișinău - accesibil pentru toți”.