Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ultima oră: Dodon, despre cele nouă legi care i-au fost transmise spre promulgare

Șeful statului a anunțat ce decizie a luat în privința celor nouă legi care i-ai fost transmise pentru promulgare.
Sputnik

CHIȘINĂU, 12 mart – Sputnik. Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a decis astăzi în privința legilor adoptate pe data de 7 martie, prin procedura angajării răspunderii Guvernului în fața Parlamentului, care i-ai fost transmise pentru promulgare.

Astfel, șeful statului a anunțat pe pagina sa de Facebook că a identificat legile cu impact social, pe care le-a promulgat în regim de urgență. Este vorba de:

  • Legea care instituie acordarea unui suport unic în sumă de 600 lei pentru beneficiarii de pensii și alocații sociale de stat al căror cuantum lunar nu depășește 2000 de lei;
Decis: De Paști, 600 de mii de pensionari vor primi câte 600 de lei - detalii
  • aprobarea legilor privind modificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2019 și Legii cu privire la bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2019, care prevăd mecanismul de plată a suportului unic;
  • Legea care prevede modificarea mecanismului de indexare a pensiilor din sistemul public de pensii; a Legii pentru modificarea Codului muncii, menită să elimine unele lacune legate de salarizarea unor categorii de angajați;
  • Legea pentru modificarea Legii cu privire la oamenii de creație și la unitățile de creație care prevede intensificarea măsurilor de protecție socială a persoanelor cu merite deosebite față de stat, decorate cu „Ordinul Republicii” și care sunt beneficiari ai indemnizației de merit.
  • Totodată, Dodon a menționat că legile cu caracter economic sunt încă în examinare.

    Amintim că președintele Parlamentului, Andrian Candu, a semnat ieri și a transmis pentru promulgare nouă legi aprobate prin angajare de răspundere a Guvernului.

    Conform articolului 106 (1) din Constituția Republicii Moldova, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Parlamentului asupra unui program, unei declaraţii de politică generală sau unui proiect de lege. Guvernul este demis dacă moţiunea de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea proiectului, este votată de majoritatea deputaţilor.