Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Educatoarele agresive nu fac cinste profesiei, iar copiii sunt în pericol

Din păcate, realitatea bate filmul, deoarece sistemul de învățământ din România permite dascălilor condamnați, cărora instanța nu le-a interzis exercitarea profesiei, să apară în fața micuților pe care i-au agresat.
Sputnik

BUCUREȘTI, 10 mart – Sputnik, Georgiana Arsene. Știți pe mâinile cui vă lăsați copilul atunci când îl aduceți la grădiniță? Mai mult ca sigur că vă doriți ca micuțul ”să fi nimerit” la o doamnă blândă, caldă, calmă, iubitoare, care iubește copiii și care va face din cele câteva ore petrecute de cel mic în instituția de învățământ preșcolar o adevărată bucurie.

Se întâmplă la o grădiniță din Chișinău: Educatoare filmată cum lovește un copil - Video

Nu se întâmplă mereu așa. Și, deși cazurile nu sunt multe, din fericire, puteți avea ghinionul să aflați că educatoarea celui mic a fost condamnată de instanță, dar că nu i-a fost interzis să își exercite profesia. Cu alte cuvinte, are în continuare dreptul să vină în fața copiilor pe care i-a agresat.

Este, desigur, revoltător, dar real. Spre exemplu, în luna mai, Curtea de Apel Constanța a condamnat definitiv șase educatoare de la Grădinița ”Micul Regat” – presa numise instituția ”Grădinița Groazei” la pedepse cuprinse între 1 și 1,5 ani de închisoare cu suspendare pentru purtare abuzivă. Mai exact, loviseră niște copii.

 În respectivele sentinţe, date pe vechiul Cod Penal, judecătorii au suspendat pedeapsa principală, ceea ce a făcut să fie suspendate şi pedepsele accesorii care le interziceau să profeseze ca educatoare. Aşa s-a ajuns ca două dintre acestea să fie acum angajate ale unor grădiniţe de stat, informează adevarul.ro

Astfel, Cristina Manolache – director educativ la ”Grădiniţa Groazei”- şi Irina Petre au fost condamnate la 1,5 ani, respectiv 1 an de închisoare cu suspendare pentru purtare abuzivă în formă continuată.

Cu toate acestea, la momentul de față, ambele educatoare sunt angajate la două grădiniţe din Constanţa.

În timp ce viața cadrelor didactice merge liniștită mai departe, unii dintre copiii pe care i-au lovit în urmă cu 4 ani au nevoie şi acum de terapie.  

Explicații halucinante ale Inspectoratului Școlar

Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Constanța spun că Irina Petre este educatoare titulară la Grădiniţa cu Program prelungit „Gulliver” din anul 2009. De asemenea, ISJ precizează că din datele postate de site-ul oficial al instanţelor de judecată, portal.just.ro, reiese că instanţa a suspendat executarea pedepsei accesorii privind interzicerea exercitării unor drepturi. Aşadar, „nu există temei legal pentru a înceta contractul individual de muncă al doamnei”. 

Cristina Manolache este, acum, educatoare la grădiniţa din oraşul Negru Vodă. Directorul acestei instituţii, Natalia Palas, a declarat că educatoarea este detaşată de mai mult timp la această şcoală.

„Eu nu pot, ca şi conducător de instituţie, dar şi ca om, să formulez acuzaţii până nu s-a pronunţat o instanţă şi nici nu pot să incriminez pentru ceva ce nu s-a întâmplat la mine în şcoală. Probabil şi-a învăţat lecţia”, a declarant Palas.

Șocant: O mamă ar fi snopit în bătaie o educatoare de grădiniță în fața copiilor

Copiii au îndurat umilințe cumplite

Reamintim că în anul 2013 mai mulți părinți au observat că micuții vin acasă plini de vânătăi și speriați. Tatăl unui copil a vizionat înregistrările de pe camerele de supraveghere din sălile de grupă și a rămas șocat, fiindcă micuții erau zilnic bătuți, îmbrânciți, trași de păr sau de mîini.

Copiii erau scoși afară, în frig, obligați să doarmă în propria urină, iar după aceea educatoarele ștergeau imaginile de pe camerele de supraveghere.

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța au cercetat plângerea depusă de părinți. În timpul judecării dosarului pe fond, magistratul a decis ca cei cinci copii să fie aduşi cu mandat la instanţă, fapt care a atras cercetarea disciplinară a acestuia. 

În data de 23 mai 2018 au fost date sentințele definitive de către Curtea de Apel Constanța ce a decis ca, pe lângă închisoare cu suspendare, să le condamne pe cele șase educatoare și la plata unor daune în cuantum de 10.000 de euro pentru fiecare copil.