Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Deputații din Moldova cu cel mai lung mandat

Un democrat, un liberal și doi comuniști au avut cele mai multe mandate în funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova.
Sputnik

CHIȘINĂU, 6 mart – Sputnik. Dumitru Diacov, Maria Postoico, Mihai Ghimpu și Vladimir Voronin sunt cei mai longevivi în funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

Dumitru Diacov a fost deputat în șapte legislaturi ale Parlamentului de după declararea independenței. Diacov și-a început activitatea de parlamentar în anul 1994. Dumitru Diacov a fost președinte al Comisiei politică externă, vicepreședinte al Parlamentului, iar în perioada 1998 – 2001 a deținut funcția de președinte al Parlamentului. Cumulativ, Dumitru Diacov are 22 de ani de experiență în Parlament.

Deputații din Moldova cu cel mai lung mandat

Maria Postoico este deputat din 1998, regăsindu-se în Parlament, succesiv, pe durata a șapte legislaturi. În Parlament a fost președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, președinta Comisiei pentru securitatea statului și asigurarea ordinii publice, iar în perioada 2005 – 2009 a fost vicepreședinte al Legislativului. Maria Postoico a fost deputat în Parlament timp de 21 de ani.  

Deputații din Moldova cu cel mai lung mandat

În lista celor mai longevivi în mandatul de deputat se regăsește și Mihai Ghimpu, care și-a început activitatea de deputat în primul Parlament, în 1990, fiind printre semnatarii Declarației de Independență a Republicii Moldova. A fost vicepreședintele Comisiei juridice, numiri și imunități în primul Parlament. În perioada 2009 – 2010 a fost președinte al Parlamentului, asigurând și interimatul funcției de președinte al Republicii Moldova. Cumulativ, Mihai Ghimpu a fost deputat timp de 18 ani.  

Deputații din Moldova cu cel mai lung mandat

Vladimir Voronin și-a început activitatea de parlamentar în 1980, în Sovietul Suprem al RSSM de legislatura a X-a. A fost deputat în cinci legislaturi ale Parlamentului de după declararea independenței, cumulativ fiind vorba de 15 ani. Vladimir Voronin a fost președinte al Parlamentului în perioada aprilie – iulie 2009. 

Deputații din Moldova cu cel mai lung mandat