Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Șeful NATO: Procesul de extindere spre Est nu este o provocare împotriva Rusiei

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat joi că extinderea Alianței spre Est nu a fost o provocare împotriva Rusiei, respingând astfel concepția sferelor de influență.
Sputnik

CHIȘINĂU, 1 mart - Sputnik. Declarația a fost făcută la evenimentul public GLOBSEC din Slovacia, care a găzduit joi discuții în cadrul Grupului celor Nouă de la București (aşa-numitul B9) - țările din flancul estic al NATO.

SUA și NATO vor lua măsuri pentru descurajarea militară a Rusiei

"Anume cei 29 de aliați și o țară candidat sunt cei care trebuie să decidă dacă și când să se alăture. Nimeni altul nu are să impună ceva, pentru că de multe ori aud că dacă se va alătura Ucraina, dacă se va alătura Macedonia de Nord, dacă Georgia se va alătura, este o acțiune agresivă împotriva Rusiei ... Acest concept este total greșit, deoarece cred cu tărie că fiecare națiune are dreptul să-și decidă propriul drum, iar NATO respectă total acest fapt, indiferent dacă acestea se îndreaptă spre aderarea la NATO sau îşi declară neutralitatea", a spus Stoltenberg.

Drept exemplu, el s-a referit la Finlanda, Suedia și Austria, care nu sunt membre, dar sunt în continuare parteneri apropiați ai NATO.

"Respectăm 100 de procente, fără probleme, dacă vor să fie neutre, să fie neutre", a adăugat el.

Stoltenberg a reiterat că extinderea NATO nu este o "provocare împotriva vecinului".

"(Dacă avem în vedere) conceptul unei sfere de influență în care marile puteri pot decide ce fac vecinii mai mici, atunci suntem într-o lume foarte periculoasă, aceasta este lumea pe care încercăm să o lăsăm în urmă", a spus el.

Gafa lui Stoltenberg: A dat în vileag teama cea mai mare a NATO

Șeful NATO a adăugat că este foarte bucuros că, în momentul în care țara sa de origine, Norvegia, a decis să adere la NATO în 1949, Statele Unite, Regatul Unit și alți aliați au declarat: "Norvegia este o țară mică. Bun venit!".

Președintele rus Vladimir Putin a declarat anterior că Moscova consideră politica NATO de extindere în Europa o reminiscență a Războiului Rece, o strategie militară și politică eronată și distructivă.

Comentând faptul că președintele ucrainean Petro Poroșenko a semnat săptămâna trecută legea cu privire la intenția țării de a adera la NATO, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a calificat această intenție drept o provocare menită să perturbe acordurile de la Minsk.

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>