Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Procurorii cer pedepse mai dure: Cine se va alege cu averea confiscată

Angajații Procuraturii Generale au analizat practica de investigare şi judecare a cauzelor de proxenetism.
Sputnik

CHIȘINĂU, 1 mart – Sputnik. Pedepsirea inculpaţilor, fără a le confisca averile dobândite pe cale criminală, reduce esenţial scopul pedepsei penale de prevenire şi descurajare a făptuitorilor la săvârşirea de noi infracţiuni.

Recent, prin decizia Curţii de Apel Chişinău, doi inculpaţi au fost recunoscuţi vinovaţi şi condamnaţi pentru proxenetism, la insistenţa procurilor fiindu-le confiscată contravaloarea bunurilor dobândite pe cale criminală în sumă totală de peste un milion de lei.

Afacere pe picior mare: Iată câți bani câștigă prostituatele moldovence în Italia

Procurorii au demonstrat că, în perioada 2013-2015, inculpaţii au organizat prostituarea, prin video chat-uri, a mai multor fete, închiriind în acest scop apartamente în Capitală. Sumele încasate de la „clienţi” au fost virate în portmoneul virtual al indivizilor, care au obţinut profituri de 38 de mii de euro, 8.100 dolari SUA şi 1000 de lei.

O condamnare similară a fost pronunţată recent – la insistența procurorilor și în baza probelor prezentate, Curtea de Apel Chişinău a admis, deopotrivă cu condamnarea unei inculpate, confiscarea de la aceasta a peste 500 de mii de lei.

De menționat că, instanţele de fond au respins solicitarea procurorilor de a le confisca celor trei inculpaţi venitul dobândit pe cale criminală. Nefiind de acord, procurorii au contestat sentinţele, insistând pe condamnarea cu confiscare.

Procurorii contestă fiecare caz de condamnare a persoanelor fără confiscarea venitului sau contravalorii bunurilor obţinute pe cale criminală.

Toate mijlocele financiare supuse confiscării constituie avantaje materiale obţinute de către inculpaţi de pe urma activităţii infracţionale de înlesnire a practicării prostituţiei şi trebuie trecute în contul statului.

Pe parcursul anului trecut, procurorii au asigurat confiscarea unui venit infracţional în valoare cumulativă de peste 48 milioane de lei, rezultat din comiterea infracţiunilor.

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>