CHIȘINĂU, 25 feb – Sputnik. Încălcările nesemnificative care au fost constatate de către Misiunea CSI nu pot influența asupra rezultatelor alegerilor, au declarat luni membrii delegației în cadrul unei conferinței de presă.
Observatorii au menționat activitatea profesionistă a Comisiei Electorale Centrale a Republicii Moldova și nivelul organizării procesului electoral. Totuși, potrivit observatorilor, „criteriile de determinare a numărului și a locului amplasării secțiilor de votare peste hotare ar fi putut fi precizate”.
De asemenea, membrii Misiunii consideră că activitatea organizatorilor alegerilor, din momentul demarării campaniei electorale și până la încheierea acesteia, a fost orientată spre asigurarea respectării normelor legislative. Potrivit observatorilor din partea CSI, procedura de întocmire a listelor alegătorilor a decurs în conformitate cu legislația electorală a țării.
În rapoartele lor, observatorii au menționat puținele încălcări, care însă nu au avut cum să influențeze rezultatele alegerilor. Monitorizând procesul de numărare a voturilor, observatorii au constatat că procedura s-a desfășurat conform legii.
„Alegerile au avut loc în conformitate cu Constituția și Codul electoral ale Republicii Moldova. S-au desfășurat pe bază de concurență, deschis și public. CEC, împreună cu organele electorale subordonate, au asigurat în timpul desfășurării alegerilor realizarea drepturilor cetățenilor de a-și exprima liber voința”, se spune în declarația observatorilor din partea CSI.
„Alegerile s-au desfășurat suficient de deschis, în baza Constituției, fiind asigurată posibilitățile de exprimare a voinței. În fiecare țară, dreptul electoral este realizat în mod diferit. Însă acest lucru ține de competența statului. Jurnaliștii unor posturi TV și mass-media ruse nu au fost admiși pentru a reflecta alegerile din Moldova, fiind opriți pe aeroport și întorși acasă”, a declarat Leonid Kalașnikov, președintele Comitetului Dumei de Stat a Federației Ruse pentru afaceri cu CSI, integrare eurasiatică și relații cu compatrioții.
Potrivit acestuia, atenția observatorilor a fost concentrată asupra prevederilor Convenției privind standardele alegerilor democratice, drepturile și libertățile electorale în țările CSI, care a fost semnată la Chișinău.
Convenția prevede inclusiv modul de participare a mass-media în procesul electoral.
„Am atras atenția reprezentanților CEC asupra încălcării flagrante a acestei Convenții, asupra faptului că mijloacelor de informare ruse nu li s-a permis să evalueze alegerile, pregătirea către acestea, și să difuzeze liber această informație”, a menționat Kalașnikov.
Pentru prima dată, alegerile parlamentare s-au desfășurat în baza unui sistem mixt: proporțional și majoritar, într-o circumscripție națională și în circumscripții uninominale. În circumscripția națională se aleg 50 de deputați în baza votului reprezentării proporționale. În circumscripțiile uninominale – 51 de deputați în baza votului majoritar, câte unul de la fiecare circumscripție. Concomitent cu alegerile parlamentare a avut loc și un referendum consultativ la care cetățenii urmau să se pronunțe dacă sunt de acord cu reducerea numărului deputaților din Parlament de la 101 la 61 și dacă susțin ideea ca poporul să poată revoca din funcție deputații dacă nu își îndeplinesc corespunzător obligațiile pe care le au.
Conform rezultatelor procesării a 99,07% din procesele verbale ale secțiilor de votare, socialiștii sunt pe primul loc cu 31,31% pe listele de partid, blocul electoral ACUM a acumulat 26,54%, democrații – 23,77%, partidul „Șor” – 8,36% din voturi. Celelalte partide nu au trecut pragul electoral de 6%.
Deocamdată, nici o formațiune care a acces în Parlament nu dispune de numărul necesar de voturi pentru a forma de sine stătător majoritatea parlamentară.