Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Exclusiv: Cum vor vota deținuții la alegerile parlamentare din 24 februarie

Sputnik Moldova prezintă în exclusivitate informația despre modul în care vor vota deținuții din penitenciarele din Moldova la alegerile parlamentare și referendumul din 24 februarie 2019.
Sputnik

CHIȘINĂU, 22 feb – Sputnik. Pentru scrutinul electoral din 24 februarie 2019, în cele 17 penitenciare din țară au fost amenajate spații pentru desfășurarea procesului de vot, a declarat în exclusivitate pentru Sputnik Moldova purtătorul de cuvânt al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), Oleg Pantea.

”În cadrul spațiilor amenajate, echipele mobile de la secțiile de votare din raza dislocării penitenciarelor se vor deplasa cu urna în instituții, împreună cu observatorii, pentru organizarea votării”, a declarat Pantea.

Procedura de votare de către deținuți constă în asigurarea prezenței persoanelor cu drept de vot în fața comisiilor electorale pentru exercitarea dreptului constituțional.

Purtătorul de cuvânt al ANP a mai declarat pentru Sputnik Moldova că pentru monitorizarea procesului de votare, în penitenciare vor avea acces observatorii electorali naționali și internaționali acreditați. De asemenea, serviciile de resort ale penitenciarelor vor asigura siguranța procesului și a persoanelor prezente la votare.

Alegerile din 24 februarie: Cum procedăm dacă am completat greșit buletinul de vot

Oleg Pantea a precizat pentru Sputnik că deținuții își exercită dreptul la vot în baza buletinelor de identitate.

În general, procedura de votare în penitenciare este similară celei organizate în orice secție de votare.

Pe data de 24 februarie 2019, în Moldova vor fi organizate alegerile parlamentare ordinare. Din acest an, scrutinul parlamentar va fi organizat în baza unui sistem mixt: proporţional şi majoritar, într-o circumscripţie naţională şi în circumscripţii uninominale. În circumscripţia naţională se vor alege 50 de deputaţi în baza votului reprezentării proporţionale. În circumscripţiile uninominale se vor alege 51 de deputaţi în baza votului majoritar, câte unul de la fiecare circumscripţie.

Incredibil: Ce se întâmplă cu buletinele de vot după alegeri>>>

Tot pe data de 24 februarie 2019, în Moldova va fi organizat și un referendum consultativ. La acest plebiscit cetățenii vor trebui să se pronunțe dacă sunt de acord cu reducerea numărului deputaților din Parlament de la 101 la 61 și dacă susțin ideea ca poporul să poată revoca din funcție deputații dacă nu își îndeplinesc corespunzător obligațiile pe care le au.