Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Sute de primării vor fi desființate până la alegerile locale: Iată ce spune un deputat

Implementarea reformei administrativ-teritoriale va începe imediat după alegerile parlamentare, afirmă deputatul Elena Bodnarenco.
Sputnik

CHIȘINĂU, 21 feb – Sputnik. Reforma administrativ-teritorială nu este dor o idee, ci este una intens pregătită, consideră deputatul comunist Elena Bodnarenco.

Potrivit acesteia, reforma este deja ”scrisă pe foaie”, primăriile sunt împărțite, însă acest lucru nu este făcut public până la alegerile parlamentare, deoarece nu este o idee prea agreată de oameni.

”Aceasta va fi implementată înainte de viitoarele alegeri locale care vor avea loc în acest an”, a declarat deputatul la TVC21, citată de IPN.

Următoarele alegeri locale vor fi organizate pentru primăriile nou-formate, a mai adăugat ea.

Ce crede Pavel Filip despre reforma administrativ-teritorială - detalii

Elena Bodnarenco a afirmat că dacă în prezent într-o comună trebuie să fie cel puțin 1,5 mii de oameni, atunci noua administrație publică locală va trebui formată pentru minim 7,5 mii de locuitori.

„La noi și acum sunt primării în care intră 3-6 localități, dar vor fi 12-15 localități”, a opinat ea.

Bodnarenco spune că aparatul birocratic în Primărie nu este atât de mare – 4-5 angajaţi. Ea este de părere că cetățenilor le va fi greu să ajungă la Primărie în situația în care nu există transport între localități.

Anterior, deputatul Elena Bodnarenco a menționat în studioul radio Sputnik Moldova, cu referire la reformă administrativ-teritorială, că „cel mai important aspect nu este configurația administrativ-teritorială, dar descentralizarea fiscală”.

Pentru a le oferi o autonomie adevărată primăriilor trebuie să existe și capacitatea financiară la nivel local, a spus ea.

"O reformă administrativ-teritorială poți s-o faci numai după ce ai descentralizat, ai consolidat autoritățile locale, le-ai dat ceea ce este posibil, ai implementat angajamentele pe descentralizare, pe strategii și după aceasta vezi cum trebuie să aranjezi teritorial, să reconfigurezi administrativ țara", a declarat deputatul Elena Bodnarenco.

Mai mulți experți accentuează faptul că, pornind de la numărul populației și dimensiunea teritoriului, 900 de primării pentru Moldova sunt prea multe.