Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Brexit: Nu se va renegocia Acordul, mai degrabă „declaraţia politică”

May a salutat progresele în discuțiile sale cu UE pentru organizarea Brexit. Totul s-a întâmplat la finalul unei întrevederi la Bruxelles cu președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker.
Sputnik

BUCUREȘTI, 21 feb – Sputnik, Georgiana Arsene. Premierul britanic a precizat că a avut o reuniune constructive cu președintele Juncker, indicând că a solicitat ”să se aducă schimbări juridice obligatorii backstop-ului”, această controversă menită să evite revenirea la o frontieră fizică în Irlanda după 29 martie, data Brexit-ului.

Dezvăluire - Următoarele două țări care vor părăsi Uniunea Europeană după Brexit

"Am făcut progrese", a subliniat premierul britanic, după o nouă vizită în capitala Belgiei cu speranţa de a obţine "schimbări obligatorii" în acordul de divorţ încheiat cu UE, dar respins de parlamentul de la Londra.

Potrivit unui comunicat comun cu preşedintele executivului european, după discuţiile lor care au durat circa o oră şi jumătate, Theresa May nu a obţinut o revizuire a controversatului backstop, relatează agerpres.ro

Documentul comun menționează că acești ”doi lideri au convenit că discuţiile au fost constructive şi şi-au îndemnat echipele să continue explorarea opţiunilor într-un spirit pozitiv", indicând că Theresa May şi Jean-Claude Juncker "vor discuta din nou înainte de sfârşitul lunii".

Până atunci, ei au promis să caute "ce garanţii" ar putea fi aduse pentru a se asigura că backstop-ul va fi doar temporar şi ce "alte aranjamente" l-ar putea înlocui pe viitor.

În documentul lor comun nu se pune problema de "a renegocia" acordul de divorţ pe care Theresa May l-a negociat cu Bruxellesul aproape un an şi jumătate, înainte ca parlamentul de la Londra să îl respingă. Mai degrabă, despre "a se aduce modificări" declaraţiei politice care îl însoţeşte.

Declarația comună este cu atât mai importantă cu cât ea trasează liniile mari ale relaţiei pe care doresc să o edifice cele două părţi după divorţul lor şi ar putea face inutilă declanşarea backstop-ului în cazul în care se soldează cu un ambiţios parteneriat comercial.