CHIȘINĂU, 19 feb – Sputnik. Un grup de observatori internaționali din partea Adunării Interparlamentare a CSI (AIP CSI) va monitoriza alegerile parlamentare din Republica Moldova.
„În ziua scrutinului, pe 24 februarie, observatori internaționali din partea AIP a CSI, în conformitate cu planul individual, vor realiza monitoriza la secțiile votare din Chișinău, dintr-un șir de localități din raioanele țării, precum și la secțiile de votare din străinătate - Baku, Minsk, Moscova și Sankt Petersburg”, a comunicat serviciul de presă al consiliului AIP a CSI.
Coordonatorul acestui grup este vicepreședintele senatului Republicii Kazahstan, Bektas Beknazarov. Din componența grupului fac parte 35 de observatori internaționali care reprezintă cele șapte state membre ale Adunării Interparlamentare (Azerbaidjan, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Rusia, Tadjikistan).
Printre observatorii Adunării Interparlamentare se numără deputați, reprezentanți ai organelor superioare ale puterii, precum și lucrători ai secretariatului AIP a CSI și experți ai Institutului Internațional de monitorizare a dezvoltării democrației, parlamentarismului și respectării drepturilor electorale ale cetățenilor statelor-membre ale AIP a CSI (IIMDD AIP CSI).
„Numărul total al membrilor Misiunii, condusă de vicepreședintele comitetului executiv, secretarul executiv al CSI, Victor Guminski, este de 106 persoane”, a comunicat serviciul de presă.
Monitorizarea pe termen scurt și pe termen lung
De pe 30 ianuarie până la 1 februarie 2019, în cadrul monitorizării pe termen lung a alegerilor parlamentare, Republica Moldova a fost vizitată de un grup de observatori din partea AIP a CSI din care au făcut parte lucrători și experți ai IIMDD AIP CSI.
„În cadrul vizitei au avut loc întâlniri ale observatorilor cu reprezentanții CEC a Republicii Moldova, familiarizarea cu activitatea consiliilor electorale de circumscripții, vizitarea stafurilor electorale ale partidelor politice și candidaților independenți care participă la alegeri, în Chișinău și în regiunile Republicii Moldova”, a menționat serviciul de presă al AIP a CSI.
În baza rezultatelor monitorizării pe termen lung, grupul de experți a întocmit un raport privind monitorizarea pe termen lung a desfășurării alegerilor.
„În perioada monitorizării pe termen scurt vor avea loc întâlniri cu conducerea Republicii Moldova, cu reprezentanți ai partidelor politice și ai blocurilor electorale care vor participa la alegeri, precum și cu membrii misiunilor de observatori ai altor organizații internaționale”, a mai comunicat serviciul de presă.
Până la ziua „X” au rămas doar câteva zile
Alegerile parlamentare din 24 februarie se vor desfășura pentru prima dată conform sistemului mixt: 50 de deputați vor fi aleși pe liste de partid, iar 51 pe circumscripții uninominale.
Tot în aceeași zi în Moldova se va desfășura referendumul republican consultativ. În cadrul plebiscitului cetățenii vor răspunde la două întrebări:
1. Sunteți pentru reducerea numărului deputaților din Parlament de la 101 la 61?
2. Sunteți pentru ca poporul să poată revoca (demite) deputații din funcție dacă nu își îndeplinesc corespunzător obligațiile sale?
Astfel, fiecare alegător va primi câte patru buletine de vot. Unul pentru votarea partidului sau a blocului electoral, altul pentru votarea candidatului pe circumscripție uninominală și câte unul pentru fiecare dintre cele două întrebări ale referendumului.