Acum câteva zile Biroul Național de Statistică a făcut publice, în raportul "Activitatea de Comerț Exterior a Republicii Moldova în anul 2018", datele privind relațiile comerciale externe ale țării noastre. Acesta confirmă odată în plus că economia noastră este pe marginea prăpastiei și în orice moment se poate prăbuși iremediabil, cu consecințe devastatoare pentru agenții economici, dar mai ales catastrofale pentru cetățenii simpli, cei care abia de leagă tei de curmei și își duc traiul de la o zi la alta.
Exclusiv: Levan Vasadze, despre adevărata cauză a depopulării Moldovei>>>
Și anume, Biroul Național de Statistică arată cât se poate de clar că în anul 2018 importurile au depășit de două ori exporturile. Și anume, importurile de mărfuri au constituit 5,8 miliarde dolari SUA, în timp de exporturile de mărfuri au totalizat doar 2,7 miliarde dolari SUA.
Cerșim, ne împrumutăm și consumăm de două ori mai mult decât producem
Economiștii, dar nu numai ei, toată lumea știe în ce stare se află o țară care nu produce, ci doar consumă din împrumuturi și din pomeni. Sau consumă de două ori mai mult decât produce. Este exact Republica Moldova, în care, din lipsa unui loc de muncă corect plătit, în lipsa posibilității de a iniția o afacere fie și mică, dar care să asigure oamenii, familiile lor cu un venit decent, oamenii pleacă masiv peste hotare, populația țării reducându-se cu 3 la sută în fiecare an.
Nu vrem să provocăm panică în coteț sau să speriem și să isterizăm lumea acum în prag de alegeri. Nu, mai ales că această situație se perpetuează nu de un an sau doi, ci deja de decenii. Nu este problema, meteahna doar a actualei guvernări, ci a tuturor care s-au perindat până acum la cârma Republicii Moldova.
Avocații spun lucrurilor pe nume: Iată cine îi influențează pe judecători>>>
Politica autorităților în domeniul economic - o greșeală strategică
Dimpotrivă, actualii guvernanți au încercat să facă ceva, să redreseze cumva situația printr-un șir de acțiuni. Spre exemplu, au lansat tot felul de programe, cum ar fi „START pentru TINERI: o afacere durabilă la tine acasă”, prin care și-au propus să susțină 600 de tineri în inițierea și dezvoltarea unei afaceri sau „Women in Business”, care vine să identifice și să înlăture obstacolele în dezvoltarea și lansarea afacerilor de către femei, sau multe altele, cum am fost, spre exemplu, și incubatoarele de afaceri. Doar că toate acestea au fost zădarnice. Din două considerente.
În primul rând, fără a avea un cadrul juridic și economic prielnic dezvoltării și protejării afacerilor, a proprietății, în care cel care investește să nu aibă teama că mâine cineva o să-i ia afacerea, o să-l deposedeze de proprietatea sa. În care regulile de joc nu se schimbă peste noapte, cum se întâmple de câțiva ani buni în Republica Moldova. Câtă lumea o să vă spune că a atunci când a plantat o vie de struguri, tot la îndemnul autorităților, strugurii se vindeau cu 17 lei pentru un kilogram, iar când via a întrat în rod, aceștia au ajuns la doar la doar 2-3 lei kilogramul.
Explicația demografului: Cine va popula Moldova în locul moldovenilor plecați peste hotare>>>
Un paradox: Viticultorii dau strugurii pe gratis ca să nu rămână chiar cu nimic
Știți ce se întâmplă astăzi, prin satele Moldovei? Țăranii care au produs struguri de masă au ajuns să-i scoată din frigidere și să-i împartă cu lăzile pe la vecini, rude, prieteni, necunoscuți, fără plată, pentru că prețurile pe piață sunt atât de mici, încât nu acoperă nici măcar cheltuielile de păstrare a lor în frigider și ce scoatere pe piață. Același lucru s-a întâmplat și cu producătorii de mere în toamnă, și cu cei pe piersici în vară și tot așa. Doar în agricultură, practic nu avem nicio cultură care să mers bine anul trecut, poate doar producătorilor de vin, dar aici nu mai vorbim de oameni simpli, de muritori de rând.
Viața la țară: De ce merită să te muți la sat - explicația unui preot ortodox - Video>>>
Nu e suficient ca într-un raion autoritățile să inaugureze un incubator de afaceri care are 10 rezidenți și care produc, spre exemplu, lumânări, doar pentru că beneficiază de niște facilități, nu plătesc chiria pentru imobil. Dar când nu mai beneficiază de aceste facilități, toți își închid afacerile, pentru că în mod normal ele nu sunt profitabile. Condiții de a dezvolta o afacere trebuie să o aibă toți cei care au capacitatea și dorința de a face business, de a produce bunuri sau servicii. Și aceștia nu trebuie să inventeze bicicleta pentru a promova o afacere.
Liberul schimb – asasinul economiei moldovenești
La doilea motiv din care autoritățile au suferit un total eșec în redresarea economiei este că nu au avut nicio preocupare pentru protecția pieței interne și asigurarea exporturilor pe bază de paritate cu importurile. Adică, nu au înțeles că liberul schimb este asasinul economiei Republicii Moldova, care este una slabă, rudimentară și nu poate concura cu cele dezvoltate de peste hotare dacă nu se bucură de protecția statului.
Este un adevăr atât de simplu pe care, de la declararea Independenței până în prezent, autoritățile nu l-au înțeles. Și drept consecință, am ajuns la importurile să fie de mai bine de două ori mai mari decât exporturile și în fiecare an câte trei la sută din populația țării să fugă din Republica Moldova.
Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu cea a redacției Sputnik.